Domov | Dejavnosti | O medu
O medu
Pašne čebele nabirajo nektar (medečino) in mano ter ju shranjujejo v mednem želodčku. V panju ga oddajo panjskim čebelam. Nektar nabirajo čebele na cvetovih rastlin. Mano izločajo žuželke (listne uši, kaparji, medeči škrati), ki se hranijo s sokovi rastlin.
Čebele majhne kapljice napol zrelega medu odložijo v celice satja. V nekaj dneh se sestava tekočine spremeni in zgosti, nastane med. Ko je med zrel, ga čebele pokrijejo z voščenimi pokrovci in shranijo kot zalogo hrane.
Kakovost medu
Bogastvo in pestrost rastlinskega sveta Slovenije se odraža v vonju, barvi in aromi Slovenskega medu. Čebelarji, ki so vključeni v sistem SMGO (Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo) so zavezani upoštevati pravila sistema certificiranja, čebelariti morajo skladno z dobro čebelarsko prakso, med mora biti skladen s Pravilnikom o medu. Več o Slovenskem medu z zaščiteno geografsko označbo lahko preberete na spodnji povezavi:https://www.okusi-med.si/slovenski-med-z-zgo