Domov | Aktualno | Spoštovane občanke, ...

Spoštovane občanke, spoštovani občani, vabljeni na apiterapijo v čebelnjak na Brdu

V Čebelarskem društvu Lukovica smo s pomočjo Čebelarske zveze Slovenije prenovili del društvenega čebelnjaka na Brdu, kjer zdaj živi in deluje apisoba.

V četrtek, 20. aprila, smo se zbrali ob kapelici svetega Ambroža, kjer je domači župnik g. Pavel Okoliš daroval mašo za dobro letino in pokojne čebelarje. Sledila je otvoritev prenovljenega dela čebelnjaka. Prireditev je povezovala Barbara Hace, govorniki so bili predsednik ČZS Boštjan Noč, župan občine Lukovica Matej Kotnik in predsednik domačega društva Mitja Nakrst. O pomenu apiterapije je spregovoril priznani apiterapevt Vlado Pušnik. S pesmijo so dogodek pospremili pevci Komornega moškega zbora Čebelarske zveze Slovenije, slavnostno pa sta trak pred vhodom v čebelnjak prerezala inovator in avtor apipostelje in opazovalnega panja Franc Peterka in predsednik ČZS Boštjan Noč. V veselem druženju so se gostje zadržali ob čebelnjaku v prijetnem okolju, dobri družbi in pogostitvi.

Čebelarstvo je v Sloveniji tradicionalna kmetijska panoga in lahko smo ponosni, kako zelo smo napredni na tem področju. Čebelarstvo v naših krajih, na območju sedanjega Čebelarskega centra Slovenije in sedeža Čebelarske zveze Slovenije, je lepo razvito. Čez dve leti bomo praznovali že 100-letnico samostojnega društvenega delovanja na tem območju.

Čebelnjak, ki so ga gradile številne pridne roke čebelarjev pa je z urejeno apisobo dobil zaključek. Z namenom, da vsi, ki bi želeli, to tudi koristijo.

Kaj to sploh je?

Apiterapija ugodno vpliva na psihofizično počutje ljudi, pomirjevalno delovanje pa je opaziti tudi zaradi zvoka oziroma zelo prijetnega šelestenja in šumenja čebel v panju. Z vdihovanjem zraka v čebelnjaku je mogoče lajšanje stresnih obolenj in mnogih bolezni dihal.

Tisti, ki koristi apiterapijo, se v čebelnjaku udobno namesti na postelji, v kateri so panji s čebelami in skozi reže v prostor prihaja zrak, ki ga proizvajajo čebele. Na postelji je ležišče iz ličkovine, zato je bivanje v prostoru še bolj prijetno.

Kako lahko apiterapijo koristite?

Vabljeni, da pokličete na 051 273 463 (Katja Nakrst) ali pišete na katja.nakrst@gmail.com ter se dogovorite za termin, ki vam ustreza. Koriščenje apisobe je brezplačno, želimo namreč, da življenje čebel in njihove številne koristi približamo čim večim ljudem.