Domov | Aktualno | MOTO KNEIPPOVE ZVEZE ZA ...

MOTO KNEIPPOVE ZVEZE ZA LETO 2020

 

5 ELEMENTOV
ENOSTAVNO, TRAJNOSTNO, NARAVNO


To je moto Kneippove zveze za leto 2020 in res v povezanosti z naravo lahko enostavno udejanjimo tako moderno trajnostno skrb za lastno dobro počutje in zdravje.
»Narava je najboljša lekarna« je vedel Kneipp že pred več kot 120 leti. Njegov koncept zdravljenja se je na podlagi znanstvenih dognanj nadgrajeval, še vedno pa sloni na petih stebrih: voda, gibanje, prehrana, zelišča in življenjski red. Za vsem tem stoji vedenje, da je delujoči imunski sistem, zdravo telo in premagan vpliv stresnih situacij, edina pot do samozdravljenja in odpornosti. To pa je življenjski in delovni stil sodobnega časa.
Uporaba Kneippovih terapij ob preventivi lahko veliko težav pozdravi ali vsaj zmanjša bolečine. To je še posebej pomembno pri vedno večji širitvi tako imenovanih civilizacijskih bolezni. Pri tem medicina podprta z naravnimi postopki pripomore k vedno bolj zaželjenim naravnim postopkom zdravljenja, ko upoštevajo celostnega človeka. Seveda pa se ne sme opustiti sodelovanje z lečečim zdravnikom.
Po Kneippu je od 120 vodnih terapij še vedno najbolj poznana hoja po vodi in oblivi. Saj hladna voda krepi imunski sistem in utrjuje človeka pred vplivi stresa. Pri akutnih pa tudi kroničnih težavah uporabimo katerega od ovitkov, kopeli, obkladkov ali zmakanja (umivanje).
Je pa seveda Kneipp veliko več kot le voda. K stebru gibanje sodijo vse vrste aktivnosti, ki krepijo mišice, sklepe in presnovo, harmonizirajo pa tudi živčni sistem. Ob znanih športnih dejavnostih se lahko posvetimo plesu, pohodništvu ali samo sprehodu v naravi.
Na področju prehrane je pomembno uživati naravi prijazno pridelana živila, saj se samo tako dobro počutimo. Jesti moramo redno, raznoliko in regionalno. V ničemer pretiravati, ampak tako v pripravi kot v uživanju biti sproščen in dobre volje.
Življenjski red zajema sozvočje telesa, duha in duše – pozitivne poglede na življenje in svet, čuječnost, psihologijo in udejanjenje zdravega načina življenja. Najti je treba ali dobro družbo ali pa se posvetiti konjičkom, pa če je to kreativno ustvarjanje ali samo občudovanje narave ali umetniških del.
Zelišča so pomembna pomoč pri vsakodnevnih težavah, zdravljenju in lajšanju bolezni. Pomagajo zmanjšati uporabo kemičnih sredstev pri prebavnih težavah, pri glavobolu, nespečnosti ali živčnih obremenitvah. Lastna pridelava lahko daje veliko veselja, še več pa uporaba tako v domači kuhinji kot pri spoznavanju starodavnih vedenj in zgodbic, povezanih z zelišči.
Vse to Kneippovo znanje sloni na spoznanjih, da samo trajnostna povezanost z naravo in vedenjem že veliko starejših od nas pomaga, da polno zaživimo. Prav je upoštevati njegove nasvete še preden se nas lotijo bolezni. Zato ni čudno, da je že nekaj let Kneippov nauk zaznamovan kot nesnovna dediščina človeštva.

Francka Čuk