Domov | Aktualno | ZAČETKI GORSKEGA TURIZMA ...

ZAČETKI GORSKEGA TURIZMA NA SLOVENSKEM- Mednarodni dan gora

 Dežela na sončni strani Alp se je z množico književno obarvanih dogodkov pridružila mednarodni pobudi Brati gore, ki jo je ob praznovanju mednarodnega dneva gora 2015 pripravila Alpska konvencija. Slavljenje alpske kulture in alpske literature se bo v letošnjem letu 2016 nadaljevalo.

Alpska konvencija je mednarodna pogodba, ki so jo sklenile alpske države (Avstrija, Francija, Italija, Liechtenstein, Monako, Nemčija, Slovenija in Švica) ter EU. Glavni cilj te pravno zavezujoče mednarodne pogodbe je spodbujanje trajnostnega razvoja na območju Alp, varstvo Alp in interesov ljudi, ki živijo na tem območju. Alpska konvencija obravnava najpomembnejše vidike življenja v Alpah: turizem, transport, varstvo narave, prostorsko načrtovanje, energija, hribovsko kmetijstvo, gorski gozd, podnebne spremembe, prebivalstvo in kultura.

Brati gore je več kot le praznovanje kulturne raznolikosti v Alpah in povezovanje gora in umetnosti. Je tudi način, kako povezati ljudi v alpski regiji, kljub fizični ločenosti. Ljubitelji knjig in njihovi avtorji so tako imeli priložnosti razpravljati o podobnih izzivih in iskali namen, pomen ter vpliv alpske literature. V okviru prve izvedbe pobude Brati gore je bilo decembra 2015 organiziranih skoraj 100 dogodkov, ki so potekali v štirih jezikih (in številnih alpskih narečjih), v osmih državah na celotnem alpskem območju.

V okviru pobude Brati gore partnerji Alpske konvencije po vsej alpski regiji tudi letos organizirajo različne dogodke, katerih namen je promocija in praznovanje kulturne raznolikosti v Alpah. 

Društvo za kakovost življenja Lep je dan vas vabi, da v letošnji pobudi sodelujete tudi vi.