Domov | Dejavnosti | Knjižni večeri in ...

Knjižni večeri in predstavitve knjig

Težko se prebujate, že vnaprej ste utrujeni od dneva pred vami. Veste, da ste pod stresom. Poskusite lahko s psihologom, čaji za pomiritev, zeliščnimi in sintetičnimi pomirjevali, toda najprej se vprašajte, kdaj ste nazadnje prebrali knjigo. Ja – knjigo!

Ne dnevni časopis ali poceni roman. Klasiko, otroško pravljico, basni, pripovedi, poezijo, Biblijo, Koran ... Mislite, da se šalimo? Kako naj bi poleg vseh obveznosti, ki jih imate, našli čas še za branje Ezopovih basni in kakšne koristi bi imeli od tega?

»Branje je notranje potovanje in je najlepša avantura, v kateri spoznavaš, kdo si. Za prepoznavanje sebe vedno potrebuješ ogledalo. Ljubezen do branja je pogum za lastno notranje potovanje. Samo človek, ki ima stik s svojo notranjostjo, s svojo dušo, lahko polno zaživi, zažari ter služi tudi drugim. Če tega stika nimaš, boš težko kaj dobrega (slabega pa obilo!) naredil za druge. Nesrečni ljudje navadno povzročajo nesrečo, srečni pa širimo svoj objem. Pri tem knjige lahko izjemno veliko pomagajo kot stik s samim seboj, z lastno notranjo bitjo. Možgani, ki veliko berejo, so drugače strukturirani kot možgani, ki samo gledajo televizijo in filme. Z branjem ljudje ostanemo celi. Z zgodbami najbolje osmišljamo življenje in sočutno sprejemamo druge poti kot enakovredne lastnim,« pravi slovenska ambasadorka branja dr. Manca Košir.

Blagodejno branje

Za razliko od zdravil knjigam ne poteče rok uporabe, z njimi se ne morete zaužiti prevelikega odmerka ali jih napačno uporabiti, lahko jih le premalo berete. Knjigo je, prav tako – za razliko od zdravil, ki jih zdravnik predpiše posamezniku in ga je praviloma prepovedano na lastno spodbudo dati komu drugemu – zaželeno deliti z ljudmi, katerim mislite, da bi lahko pomagala.

»Biblioterapija je namenjena vsem ljudem, zlasti pa tistim, ki so na poti svojega življenja prišli v takšne zagate, da morajo poiskati pomoč. Je najpomembnejše terapevtsko sredstvo (poleg avtoanalitičnega pisanja) za preseganje osebnih stisk,« pravi bralni terapevt dr. Andrej Perko, spec. klin. psih. svetovanja.

Z branjem se bogatimo in zdravimo

Branje je v sodobnem času – času osamljenosti – dejavnost, ki bogati notranje in družbeno življenje, saj prispeva k jezikovnemu bogastvu in pismenosti, to pa povečuje sposobnost učenja, uspešnost pri delu in v osebnem življenju.
Zato naslednjič, ko začutite, da boste ‘počili’, ko vam mož očita, da juha ni dovolj slana, ko vam šef zastavi nerealen rok za dokončanje novega projekta, kljub temu da ve, da že delate na štirih, ko vam otrok z vodenimi barvicami naslika rožico na steno ali ko preprosto začutite, da imate vsega dovolj – vrzite stran službene papirje z nočne omarice, čaj za pomiritev zlijte v lijak, udobno se namestite na kavču, skrijte daljinski upravljalnik in odprite priljubljeno knjigo.

Popeljala vas bo v drug svet, v katerem liki ponavadi najdejo izhod iz navidez brezizhodnih položajev, in vas spomnila, da vse to lahko naredite tudi vi, ker, kot pravi Mali princ, knjiga, ki vam jo bo priporočil vsak bralni terapevt: »Nekateri ljudje odrastejo, nekateri pa se postarajo.« Zato odrastite in takrat boste vedno našli zatočišče v pravljicah in pesmih.

Bralni večer bo potekal s prijetnim druženjem. Med nami  se bodo postopoma tkale vezi in množili pozitivni učinki in deljenja idej.

Predstavljene bodo zanimive knjige, ki jih bomo po Vaši želji prebrali ter prisluhnili drug drugemu s pogovorom. Ob dobri knjigi bodo nastale nove zamisli, ideje, skupaj pa se bomo družili v prekrasni Polhograjski graščini ob knjižnici.

V društvu Lep je dan vas prijazno vabimo na knjižni večer, na katerem boste skupaj z bralnimi navdušenci delili svoje vtise in mnenja o prebranem, prisluhnili drug drugemu ter dobili namige in dobro motivacijo za branje.

 

Srečanje bo potekalo od oktobra 2016 dalje vsak drugi mesec.

 

Veselimo se druženja z vami!