Domov | Dejavnosti | Skupine

Skupine

SKUPINA ZA ŽENSKE


Razvoj znanosti, medicine in tehnologije nam je marsikatero stvar olajšala, hkrati pa prinesel tudi nove težave in izzive. Brezosebni odnosi, pomanjkanje časa, nove bolezni, nezaupanje sebi, ipd., nam na dolgi rok prinašajo nove probleme. Neprestano iščemo rešitve zunaj nas, saj smo bombardirane s hitrimi prehranskimi, materialnimi, zdravstvenimi ter duhovnimi rešitvami. V vsem tem kaosu pa pozabljamo na najbogatejši vir rešitev - nase!
Našo notranjo moč iščemo na napačnih naslovih. Želimo si biti močne in neodvisne kot moški. Res je, da smo si skozi zgodovino izborile večjo enakopravnost v družbi, istočasno pa smo prevzele moške kvalitete (ciljna usmerjenost, osredotočenost, drznost, hitrost, boj, samodisciplina,….) in se s tem podale na nam tuje ozemlje. Sposodile smo si nekaj, kar ni del naše narave. Postale smo izredno nestrpne in tekmovalne v odnosu do svojih sester. To nas je popolnoma odtujilo med seboj.

Vsaka ženska je edinstvena, a v našem bistvu smo eno z vsemi ženskami. Stopimo skupaj in se podprimo, ne pa izključujmo!

Vsaka od nas je edinstvena, a našem bistvu smo eno z vsemi ženskami. To bistvo se ne skriva v tekmovalnosti, v zaničevanju tistih, ki mislijo drugače kot ti, ki ti niso všeč, v opravljanju ali kritiziranju drugih, temveč v podpori, pomoči, spoštovanju in medsebojnem dajanju.

Obudimo zavedanje, da je vsaka edinstvena in darilo tega sveta! Izkoristimo dar, ki ga nosimo v sebi! Stopimo skupaj in se podprimo, ne pa izključujmo! Ne potrebujemo veliko, le medsebojno dajanje, predajanje in spoštovanje kvalitet vsake izmed nas.

Ko se povežemo lahko ena drugi pomagamo najti naš potencial, naše dragoceno bistvo. S takim načinom razumevanja in delovanja, vsaka ženska pomaga najprej sebi, posledično pa tudi vsem okrog nje in krog podpore je sklenjen.

Dejstvo je, da se premalo zavedamo veličine naše – ženske energije, modrosti in notranje moči, zato jo tudi ne spoštujemo in ne hranimo.

Ko se obračamo nazaj k viru ženskega moramo biti strpne in potrpežljive do sebe, saj na poti raziskovanja, poglabljanja in učenja odstiramo stoletja pokopane dele nas. Ta pot ni najlažja, je pa edina, ki vodi nazaj domov – nazaj k sebi.

Ko je ženska v stiku s seboj, spoštuje svoje cikle, kot jih spoštuje naša mati zemlja. Eden najlažjih in najučinkovitejših načinov, za zdravljenje svoje ranjene ženskosti je SESTRSTVO.

Občutek, da smo druga z drugo, se razumemo, poslušamo, vidimo, si delimo in se lahko svobodno izražamo. Začutimo, da smo eno! Vse imamo podobne probleme, le da so izraženi v različnih niansah. Ko jih podelimo z našimi sestrami se razbremenimo, povežemo in nismo več same. Povezane smo močnejše.

Izkoristimo, kar nam je dano in se povežimo, tako bomo lažje spet našle svojo izgubljeno lepoto in s tem NAŠO NOTRANJO MOČ.

Prav to ponujamo V SKUPINI ZA ŽENSKE. Dobivamo se 8 zaporednih četrtkov uro in pol v Polhograjski graščini.

SKUPINA ZA MAME

Ženske z otroki v naročju nihajo kot žito, ki ziblje zlato zrnje.
Njihov govor je šepet vetra, ki gre čez njive.
Njihove roke so listi, ki zbirajo sok zemlje in ogenj neba.
Vse za zlato zrnje v naročju.
Njihove oči se svetijo – v njih je toliko toplote,
kot je premore le julijsko sonce.
(Neža Maurer)


Donositi, roditi, negovati in hkrati že vzgajati otroka za žensko ni lahek »poklic«. Otrok vsrkava sporočila iz okolja z vsemi čutili že od spočetja naprej. In mama je tista prva oseba, ki mu preda temelje za njegovo nadaljnje življenje. Zato rabi vsaka mama tudi sama veliko nege in podpore iz okolja.

Postati mati je proces, ki se sicer telesno začne s spočetjem, ko telo sprejme novo življenje, ki se razvija v telesu matere ter nadaljuje preko nosečnosti, poroda in skrbi za otroka. Ženska pa postaja mati tudi znotraj sebe. Ko se srečuje z željo po otroku, s sprejemanjem otroka in svoje nove podobe v času nosečnosti. Ko spoznava svojo popolnost in nepopolnost, svojo moč in nemoč, svoje strahove in sposobnosti, bolečino in veselje, …
Materinstvo od nje zahteva veliko odločanja, predajanja, zaupanja svojemu instinktu, posluha zase in za otroka. Predvsem od nje zahteva zelo malo razuma in več srčnosti, predajanja in zaupanja lastni intuiciji.

Velikokrat srce matere govori eno, okolica pa drugo. Komu bolj zaupati? Sebi, svoji instinktivni Ženski naravi, svojim globinam, ki že tisočletja nudijo dom zarodku, rodijo otroka in ga negujejo ter vzgajajo? Ali vedno se spreminjajoči paradigmi družbe?

In potem je ženska razpeta med seboj in normami družbe po večini sama. Ne živi več v razširjeni družini, njene prijateljice so prezaposlene, starši še delajo, partner pride pozno domov. Vsa vprašanja, dvomi, strahovi, nega in vzgoja otroka pade na njena ramena.

Kaj jo lahko reši? Skupina za mame je namenjena mamam, da se sprostijo in spregovorijo o skrbeh, veselju, kako je biti mamica, česa jih je strah, kaj pogrešajo, kaj jih jezi, na kaj so ponosne, … Preprosto in enostavno zdravilo za današnjo Mamo je, da se poveže z ostalimi Ženskami, ki so trenutno v isti koži kot ona sama.

Da v varnem prostoru, ki ga nudi skupina za mame začnemo zaupate sebi in otroku, da imamo pravico verjeti, da smo najboljša mama za svojega otroka, ne glede na to, kaj pravijo drugi. Vsakič je na skupini obravnavana nova tema (npr. porod, dojenje in hranjenje, uspavanje, odnosi s sorodniki ...), o kateri ima vsaka mama možnost govoriti in razmišljati, terapevtka pa sodeluje v pogovoru z vsako mamo posebej.

Obravnavane tematike bodo kmalu prišle prav tudi vam drage nosečnice. Večinoma časa v nosečnosti ženska posveti pripravi na porod, kar je tudi prav, a ne gre pa povsem zanemariti nege in vzgoje otroka, ki takoj po porodu postane vaša vsakdanja resničnost. Ker se življenje otroka začne že v trebuhu matere, ne moremo govoriti o strogi ločnici, saj se ob vsebinah o negi, komunikaciji in skrbi vedno dotikamo časa že v nosečnosti. Poleg omenjenih tematik pa boste lahko z mamicami pokramljale o njihovih porodnih izkušnjah, skozi katere boste lažje oblikovale svojo želeno.

Namen SKUPINE ZA MAME je, da se Ženske, ki postajamo mame ali smo mame, povežemo, negujemo, podpiramo, delimo izkušnje, mnenja, smeh in solze.