Domov | Dejavnosti | Tematska druženja

Tematska druženja

KO SE PTIČKI ŽENIJO


Čeprav je verjetno kot praznik zaljubljencev danes bolj znano valentinovo, pa imamo tudi Slovenci svojo različico - GREGORJEVO. Naše babice so za 12. marec govorile, da se takrat ptički ženijo. Stari običaj namreč pravi, da so se dekleta nekoč na gregorjevo ozirala v nebo. Prva ptica, ki jo je dekle videlo, je seveda naznanila, kakšen bo njen mož. Ko je veljal še stari julijanski koledar, je Gregor, znan kot prinašalec luči, godoval prav na prvi spomladanski dan, ko je navadno že toplo.

Na Gorenjskem na predvečer praznika ohranjajo običaj spuščanja razsvetljenih barčic in hišic (imenovanih "gregorčki") v vodo. Po starih šegah namreč na ta dan sv. Gregor "luč v vodo vrže". V Kropi ima ta običaj dolgo tradicijo in sega še v čase, ko ljudje še niso poznali elektrike. Sveti Gregor pozdravlja sonce in pomlad Sveti Gregor je pomenil preobrat v življenju, saj pri svojem delu niso potrebovali več svetilke. Z metanjem različnih gorečih predmetov v manjši potok so pozdravili prihod sonca in pomladi.In ker naša občina meji na Gorenjsko, smo se v Društvu Lep je dan v dogovoru z lastniki Pograjskega doma odločili, da tudi v naši občini prirejamo skupno spuščanje gregorčkov v Božno!
DOBRODELNI POHOD NA STARI GRAD ZA ŠOLSKI SKLAD


Ker v Šolskem skladu OŠ Polhov Gradec kronično primanjkuje sredstev za nadstandardno opremo za naše otroke v Društvu Lep je dan, v sodelovanju z OŠ Polhov Gradec, prirejamo dobrodelni pohod NA STARI GRAD ZA ŠOLSKI SKLAD. 

K sodelovanju povabimo tudi lokalne podjetnike.