Domov | Koledar dogodkov | Spuščanje gregorčkov Božno

Spuščanje gregorčkov Božno

11. marec 2017, ob 17.00 uri
Kraj dogodka: Pograjski dom

Na Gregorjevo – otec, še veš?-

se ptički ženili so,

za šolskim vrtom v mejici

gostili se, pili so …

 

(Oton Župančič, Duma)

 

Gregórjevo je praznik, povezan z zaljubljenci. Tega dne, 12. marca, se po ljudskem izročilu ženijo ptički.

 

Z gregorjevim je povezanih več tradicionalnih verovanj. Eno od teh pravi, da sveti Gregor prinaša luč in na ta dan “luč v vodo vrže”. Po ljudskem izročilu se namreč do gregorjevega dan toliko podaljša, da so lahko (predvsem železarski) delavci, ki so do tedaj delali ob svetlobi petrolejk, luč “vrgli v vodo”.

 

Še eno od verovanj je, da prva ptica, ki jo mlado dekle na ta dan vidi, naznanila, kakšen bo njen mož.

 

Gregorjevo ali slovensko valentinovo, kot ga tudi imenujejo, pa ponekod praznujejo še danes. Še posebno dobro je tradicija spuščanja gregorčkov po rekah in potokih ohranjena na Gorenjskem, v krajih z dolgoletno obrtniško tradicij – na primer v Tržiču (čevljarstvo), Kropi (kovaštvo, žebljarstvo) in Železnikih (železarstvo).

Na predvečer praznika so obrtniki nekoč po zraku vihteli bakle iz starih, v smoli namočenih metel, v starih peharjih pa so zažigali s smolo polite oblance in jih spuščali po vodi, češ naj voda odnese neprijetno delo pri slabi luči. Danes po vodi spuščajo gregorčke: umetelno izdelane hišice, v katere postavijo svečke, ali pa t. i. cambohe, košare, napolnjene z žagovino in osvetljene z lučjo ter ladjice izdelane iz ekoloških materialov.