Domov | Aktualno | Lastnosti zelišč

Lastnosti zelišč

SEVEDA ZA TISTA, KI JIH NUDIMO.

Seveda vsako leto naberemo nova zelišča in stara, v kolikor nam ostanejo, zavržemo.
Datumi uporabe so  za letnik 2010
Zelišče Meta
Neto: 20g; Rok uporabe do 2012.
Sestavine : poprova meta, navadna meta in vrtna mete
Način uporabe: Čajno žličko mešanice v 2dl vrele vode, počakamo 3-5 minut in precedimo.
Za miren sen, izpijemo čaj pred spanjem. Meta je rahel anestetik, ki z nanosom na mesto srbenja ali bolečine, blaži-hladi, prizadeti del.
Preprečuje vetrove, povečuje izločanje žolča. Priporoča se pri vnetjih, nahodu-inhaliranje toplih hlapov in glavobolu. Pomirja.

Zelišče Kopriva
Neto: 20g; Rok uporabe do 2012.
Način uporabe: Dve čajni žlički zelišča v 2dl vrele vode, počakamo 3-5 minut in precedimo. Naravno posušeni listi koprive so zaradi vitamina C in K ustvarjeni za ustavljanje krvavenja iz pljuč, ledvic, maternice, črevesja. Ob redni uporabi odpravlja slabokrvnost. Blaži bolečine. Pomladno čiščenje s čajem iz zelišča nas očisti strupov.

Zelišče Bezeg
Neto: 20g; Rok uporabe do 2012.
Način uporabe: Čajno žličko zelišča prelijemo z 2dl vrele vode. Počakamo 3-5 minut in precedimo.
Rahlo žene na vodo in povečuje potenje ob povišani temperaturi.
Ob pekočih očeh namočimo gazo v ohlajen čaj in jo položimo na boleče mesto.

Zeliščna Javorska mešanica
Neto: 30g; Rok uporabe do 2012.
Sestavine : V mešanici je vsaj dvanajst zelišč, ki tvorijo zdrav, okusen čajni napitek. Kopriva, Meta, Potrošnik, Materina dušica, Rman,
Dobra misel, Gladež, Lipa, Bezeg, Plavica, Ognjič, Šentjanževka, Vrtnica, Tropotec, Detelja, Papeževa sveča, Malinovec, Borovnica, Lakota. . .
Način uporabe: Čajno žličko mešanice prelijemo z 2dl vrele vode, počakamo 3-5 minut in precedimo.
Z rednim pitjem mešanice uskladimo delovanje vseh organov in uravnotežimo delovanje telesa.

Šentjanževo olje
Količina: 0,1l; Rok uporabe do 2012.
Sveže cvetove Šentjanževke namočimo v deviško olivno olje v steklene posode. S pomočjo sončnih žarkov nastane naravno mazilo, ki je naravni antiseptik, ki je dokazano najboljše mazilo po opeklinah. Zdravi ture, uravnava in krepi življenjske sile in delovanje prebavnih žlez. Po sončenju je regenerator kože. Pri protinu in revmatizmu ga vtiramo v kožo.
Ženske, ki cenijo svojo kožo, ga redno uporabljajo.

Ognjičevo olje
Količina: 0,1l; Rok uporabe do 2012.
Sveže cvetove Ognjiča namočimo v deviško olivno olje v steklene posode. S pomočjo sončnih žarkov nastane naravno zdravilo. Po dolgoletni uporabi smo ugotovili, da blaži tudi tegobe luskavice. Po učinku je močno podoben Arniki. Čisti, pospešuje krvni obtok, celi rane in kožne tvore. Priporočamo ga pri luskavici.

Smrekovec
Količina: 0,25l; Rok uporabe do 2012.
Mladi smrekovi vršički prekriti s sladkorjem ob pomoči sončnih žarkov povzročijo nastanek tako imenovanih Smrekovih vršičkov, ki so pravi balzam ob tegobi, kot je prehlad. Pomešani z domačim žganjem pa tvorijo pravega nasprotnika prehladnim obolenjem in naravni bio proizvod.

Šentjanževec
Količina: 0,2l; Rok uporabe do 2013.
Pozabljeno naravno zdravilo, smo ponovno vrnili v uporabo. Poleg vseh zdravilnih učinkov Šenjanževke je posebno uporaben kot proti revmatično sredstvo. Uporablja se oralno, kot tudi zunanje.

Tavžentroža v žganju
Količina: 0,2l; Rok uporabe do 2014.
Kot pove samo ime zelišča je to vsestransko uporabno zelišče, ki je na žalost na ozemlju Slovenije praktično izumrlo. S selektivnim nabiranjem na neokrnjenih travnikih z veliko mero znanja o botaniki, jo na našem področju ohranjamo. Celo povečujem število tega ogroženega zelišča. Tavžentroža v želodcu in črevesju ustvari stanje, ki si ga želi vsak človek. Odpravlja motnje pri mesečnem perilu, slabokrvnosti, pri rednem jemanju pomaga pri zniževanju prekomerne teže. Uporablja se oralno, kot tudi zunanje.

Rman v žganju
Količina: 0,2l; Rok uporabe do 2013.
Rman je bil neupravičeno pozabljen. Pomaga pri črevesnih in želodčnih težavah. Kot grenčica vzbuja tek in uravnava delovanje jeter. Spodbuja delovanje ledvic, tudi s povečanjem izločanja seča. Rman zlasti priporočamo ženskam.