Domov | Aktualno | KOPRIVA

KOPRIVA

Koprivo so že od nekdaj uporabljali za čiščenje organizma, pospeševanje presnove in izločanje strupenih snovi iz telesa. Učinkovito deluje na sečne poti in odvaja vodo iz telesa. Njena lastnost je tudi ta, da znižuje krvni sladkor in pomaga pri revmatičnih težavah. Čaj iz kopriv je odličen pri obolenjih dihal, kožnih boleznih, izpuščajih in hemoroidih. Koprive morate pred uporabo popariti. Nato na obolela mesta s kosom vate nanesite koprivni poparek. Z grgranjem čaja pa si lahko pomagate pri angini, pomirjevalno pa vpliva pri revmi. Čaj je bogat z vitamini in je zelo zdravilen. Kopriva naj bi vsebovala vse rudnine, ki jih naše telo potrebuje, petkrat več kalcija kot ga ima kravje mleko, veliko magnezija, železa, beta karotena, vitamina C, karotenoide, flavonoide, organske kisline, fitosterole, lektine in klorofil.
Neželeni učinki: Pri priporočenem odmerku se neželeni učinki niso opazili.
UPORABA: Uporablja se v nieżytach bronhitis, prebavila, vnetje zadnjika in danke, neredne krvavitve in pretirane menstrualne krvavitve, bolezni vranice, jeter in trebušne slinavke, mišični krči, bolečine v želodcu, ledvični kamni in žolča, vznemirjenost, nespečnost, stres, obdobje pred in po menopavzi, kožne bolezni, zaprtje, prebavne motnje, slabokrvnost, presnovne motnje / H. Rozanski. Prevretek iz cvetov se lahko uporabljajo zunaj poleg izpiranje ust in žrela in danke namakanje in infuzijo / A. Ożarowski, W. Jaroniewski, T.Lewkowicz-Mosiej, AJSarwa. E. Kuźniewski in J.Augustyn-Puziewicz, A. Czarnowski, Z. Połomski ponudba cvet v drisko. W. Poprzędzki na czerwonce, bolezni vranice, anemijo pri otrocih in skrofulozie wyrzutach. MSSenderski priporoča zelišča za povečanje presnove, delovanje trebušne slinavke in vzdrževati delovanje prostate, kakor tudi izboljšati pretok krvi v srce, da poveča svojo učinkovitost, uspešnost izgubo, še posebej po splošno slabitev bolezni in operacij. E. Zielinska v vseh državah Zagnojen pljuč in dihalnih poti. Bieganski in H. J. Rozanski, C. Bańkowski priporoča cvet pri zdravljenju sladkorne bolezni. A. Czarnowski priporočljivo infuzijo zunanje obloge s cvetjem na bolečine v ušesu. H. Rozanski priporoča uporabo root za kašelj, okužbe in vnetja dihal, astma, seneni nahod in hladno in težave s spanjem.
Ruski zeliščarji, poleg omenjenih aplikacij, koprivo priporočajo za krepitev mišic maternice, z vnetjem sapnika, kot tonik, pomirjujoč in težave s spanjem v primeru neurasthenia in histerije, s skrofulozie, czyraczności, gnojnim vnetje kože, vnetje mehurja, sečnice urina, ledvice, ledvično medenice, malarija, ekcem, urtikarija, kila, zunanje kurczach, hemoroidi, srbenje wykwitach, rane, razjede in opekline, speremo z angino pektoris, s povečano strjevanje krvi, vnetje hrbtenjače, krvavitev iz pljuč, maternice , nos je še posebej učinkovit v teh primerih, sok iz zelišč in / hipertenzije pri otrocih in uničiti.
Vsi so pa mnenja, da je redna uporaba čaja kopriv, pred pogoj, da si očistite kri in s tem povezanih nadlog, kot npr. luskavice. Šele po očiščenju se tegobe odstranijo.