Kontakt
MEDOBČINSKO DRUŠTVO SOŽITJE
ZA POMOČ OSEBAM Z MOTNJAMI V DUŠEVNEM RAZVOJU OBČIN
DOMŽALE, KOMENDA, LUKOVICA, MENGEŠ, MORAVČE IN TRZIN


NASLOV:
Ropretova 23, 1234 Mengeš
za pošto: KRIŽ 60, 1218 KOMENDA

DAVČNA ŠTEVILKA: 59812273
DAVČNI ZAVEZANEC: NE

TRR: SI56 0230 1001 4387 588/ NLB d.d. LJUBLJANA
TELEFON:

051 648 548 (tajnica, Bernarda Rozman)

E-POŠTA:

mod.sozitje@gmail.com


Predsednica Medobčinskega društva Sožitje:

dr. Tatjana Novak
tatjana.novak@guest.arnes.si
041 587 280


Podpredsednik Medobčinskega društva Sožitje:
Franci Rozman
franc_rozman1@t-2.net
041 672 221


Tajnica Medobčinskega društva Sožitje:
Bernarda Rozman
gsm: 041 553 804
mod.sozitje@gmail.com
gsm društvo: 051 648 548


Računovodkinja Medobčinskega društva Sožitje:
Breda Zlobko
breda.zlobko@yahoo.com
064 167 560
Koledar dogodkov

Trenutno ni napovedanih dogodkov.

Nagovor članom društva

Spoštovani člani društva!

V letu 2020 se je življenje, ki smo ga bili vajeni od nekdaj, čez noč spremenilo, saj so naše aktivnosti postale za nekaj časa vezane na dom in gibanje v okolici doma.

Vse od sredine marca do sredine maja ter ponovno od konca oktobra dalje so obstale tudi vse društvene tedenske dejavnosti, ki so se jih naši otroci, mladostniki in odrasli z veseljem udeleževali. Zastale so tudi vse družinske in družabne aktivnosti, kot so spomladanski in jesenski izlet, vikend seminar in piknik, ki so nam pomenile sprostitev in prijetno druženje.

Po prvih sprostitvenih ukrepih smo tudi v društvu takoj začeli z izvajanjem tistih aktivnosti, ki so vezane na posameznika ali se odvijajo na prostem. Tako smo začetek maja začeli z jahanjem in začetek junija s kinezioterapijo. Med meseci, ki smo jih preživljali doma, in ko so se sprostile meje, smo se začeli tudi družiti v manjših skupinah na kratkih sprehodih. Junija so se dobili glasbeniki in imeli vaje posamično, prav tako so se začeli pohodi projekta Pohodništvo za invalide in tedenska vadba. Žal pa so se že v začetku marca za nedoločen čas ustavile plesne aktivnosti za mlajše in starejše ter plavanje Halliwick. Junija nam je uspelo izvesti tudi Zbor članov ter septembra predavanje z aktualno temo osebne asistence. Še v oktobru nam je za mladostnike in odrasle uspelo izvesti dva vikend seminarja VŽU v Gozd Martuljku, tretjega smo žal morali odpovedati. Prav tako smo izvedli dve srečanji Optimistk, kar nam je vlilo dodatnega optimizma.

V vsem tem času smo vas obveščali z obvestili Zveze Sožitje, in veseli smo, da se je na nacionalni ravni doseglo, da so naši odrasli za blažitev krize, ki je nastala marsikje v družinah, prejeli vsaj enkratno minimalno pomoč kot del vladnih protikoronskih ukrepov. Na nacionalnem nivoju so se izvedli tudi programi Vseživljenjskega učenja za osebe z motnjami v duševnem razvoju in družinski programi izobraževanja najstnikov, sorojencev, ohranjanje psihofizičnega zdravja in tematski seminarji, v katere so se naši člani z veseljem vključili.

Bližamo se koncu leta. V tem obdobju se je nekaj naših članov poslovilo, ostali nam bodo v lepem spominu. Življenje zahteva od nas posebne izzive, vendar gremo pogumno naprej. Pred vrati je Dedek Mraz, ki prinaša darila. Obdarovanje poteka letošnje leto v drugačni obliki, a je tu.


Vsem iskrena hvala za potrpežljivost, vse prijazne spodbude, energijo in dobre želje. Skupaj nas povezujejo misli in energija, ki se pretaka med nami. Naj ne zastane.


Vsem želim obilo zdravja in pozitivnega optimizma tudi v bodoče. Naj bodo božični in novoletni prazniki polni veselja, ljubezni in povezanosti, prihajajoče leto 2021 pa polno zdravja z željo, da se vidimo čim večkrat.


dr. Tatjana Novak, predsednica


Osebna asistenca - obvestilo Zveze Sožitje

Zveza Sožitje je ustanovila zavod z namenom izvajanja podpornih storitev za samostojno življenje, ki je že začel delovati. S strani MDDSZ smo prejeli tudi pogodbo za izvajanje osebne asistence. Tako se lahko tisti, ki že imajo odločbo CSD o priznani pravici do osebne asistence, zglasijo po telefonu ali po elektronski pošti na Zavodu za razvijanje in izvajanje podpornih storitev ga. Marina Omahen in se dogovorijo za realizacijo odločbe. Kontaktna številka je 059 045 830 ali 064 208 608 vsak dan med 8.00 in 16.00, elektronski naslov pa je info@zrips.si.

21. 3. Svetovni dan Downovega sindroma

KAJ POTREBUJEJO LJUDJE Z DOWNOVIM SINDROMOM? Moj svet v katerem živim je tak kot svet vsakega človeka. Prav tako potrebujem hrano, spanec, obleko… osnovne človekove potrebe. Predvsem pa je pomembno razumevanje, prijaznost in ljubeznivost ljudi. Lahko sem sit in imam dobro obleko, a ko grem po ulici in slišim besedo »kaj pa ta dela tukaj?«, me to zaboli. Ta človek me ne pozna, ampak si vzame pravico, da me sodi na podlagi mojega videza. On ne ve, da jaz tega njemu ne bi rekel, nikoli, saj mi je prijaznost pomembnejša. Mi z Downovim sindromom potrebujemo in dajemo predvsem ljubezen in prijaznost. Jaka Blejc

PODARIMO KNJIGE, 29. 1. 2019

AKTUALNE ZADEVE

Spoštovani,

 
dne 12. 1. in 13. 1. 2019 je v Moravskih toplicah potekal vseslovenski posvet predsednikov društev Sožitje.
Aktualne teme, o katerih smo govorili, so...