Domov | Aktualno | NAGOVOR PREDSEDNICE DR. ...

NAGOVOR PREDSEDNICE DR. TATJANE NOVAK OB 50 LETNICI DELOVANJA MEDOBČINSKEGA DRUŠTVA SOŽITJE

 

Spoštovani predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, spoštovani vsi navzoči.


Ko se ozremo na prehojeno pot, dolgo 50 let, se bo marsikdo spomnil dogodkov, ki so prispevali k ustanovitvi društva, vseh prelomnic, ki so vplivale na delovanje društva, vseh sprememb imena, vseh družbenih sprememb, ki so vplivale na sprejemanje oseb z motnjami v duševnem razvoju do danes. Potrebnih je bilo mnogo izzivov, pozitivne volje in vztrajnosti, da lahko ponosno zremo na dosežke, ki smo jih dosegli. In v vsem tem obdobju smo se nehote krepili, plemenitili in spreminjali tudi sami.


Ponosni smo na prehojeno pot vseh, ki ste in smo kreirali Medobčinsko društvo Sožitje skozi vsa leta delovanja, ponosni, da smo prepoznavni del družbe in ponosni na naše otroke, mladostnike in odrasle osebe z motnjami v duševnem razvoju, pri katerih svet ni črno-bel, ni siv, ampak je barvit z različnimi niansami ter odet v številne mavrične odtenke. Vse, kar nam naši otroci sporočajo, kažejo, zmorejo, danes poskušamo dojeti, razumeti in se od njih učiti, predvsem pa jih sprejemati v vsej svoji podobi take kot so: preproste, vedoželjne, včasih odmaknjene v svojem svetu, neskončno otroške, igrive, nepokvarjene, neobremenjene s časom, svetom, privilegiji in razlikami ter polne zaupanja. Z njimi smo vsi enaki in hkrati vsi različni. Za njih smo tu, da jim omogočimo, da čim bolj suvereno, samozavestno in pokončno zro v prihodnost.


Našemu društvu želim še najmanj toliko let, vsem pa najlepša in iskrena hvala, da s svojim nesebičnim in prostovoljnim udejstvovanjem ter podporo po svojih najboljših močeh prispevate k uresničevanju društvenega poslanstva. Naj v tem slavnostnem večeru vse skupaj vodi misel Alberta Camusa: »Ne hodi pred menoj, morda ti ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda te ne bom znal voditi. Hodi ob meni in bodi moj prijatelj«.


dr. Tatjana Novak, predsednica