Domov | Fotogalerija | Že četrto leto zapored ...

Že četrto leto zapored so Brezjani tekli na Vovar

Druga sobota v maju je na Brezjah rezervirana za velik dogodek – tradicionalni tek na 940 metrov visok Vovar. Priprave nanj tečejo skozi celo leto, saj brezjanski ljubitelji teka in prestavljanja meja trenirajo v dobrem in slabem, brez izgovorov in obupovanja. O teku se govori ves čas, na vsakem koraku in ob vsaki priložnosti. Primerjajo se rezultati, občutki, spoznanja. Čeprav navzen morda izgleda, da je to boj za prestižno prvo mesto ali celo za poseg po rekordnem času proge, pa pikolovskemu opazovalcu dogajanja kaj hitro postane jasno, da gre v resnici za trd boj posameznika s samim seboj.
Tekmovalci so po žvižgu Jerneja Koncilje štartali »na ovinku« nad Zvržinovo hišo. Na začetku se proga za ogrevanje spusti do Vodic, nadaljuje pa po bolj ali manj položni, tri kilometre dolgi, gozdni cesti. Pot se nato strmo vzpne proti vrhu, kjer so tekmovalci v slabem kilometru naredili več kot 300 metrov višinske razlike. Najboljši tekmovalec legendarne steze je Uroš Tomec, ki je leta 2011 progo pretekel v pičlih 25 minutah in 45 sekundah. Letošnji zmagovalec, Jure Kukovič, se je rekordu približal na manj kot minuto. Drugo mesto si je pritekel Teo Lužar, tretji pa je bil Matej Rak. Sledili so: Jože Grčar in Bojan Zvržina (glavna pobudnika ter zagrizena organizatorja dogodka), Aleš Arko, Anka Starovasnik, Irena Grčar, Brabara Močnik, Boris Korošak, Brane Hribar, Mihela, Lucija in Petra Gabrovec.
Tekmovalce so na vrhu pričakale fanfare in navdušeni vzkliki navijačev, ki so poskrbeli, da so se tekmovalci primerno odžejali in okrepčali. Skupaj so se potem odpravili pod Zvržinov toplar, kjer se je v velikem kotlu že kuhal divajčinski golaž, na žaru pa vztrajno obračal odojek. Po nekaj globokih vdihih in uradni razglasitvi rezultatov se je duh športnega dopoldneva prelil v popoldne, ki so ga zaznamovale naloge t.i. športno-vzgojnega kartona. Udeleženci so se tako pomerili v teku na 100 metrov, skoku v daljino, dotikanju plošče, sklecah in trebušnjakih, izmerili pa so si tudi kožno gubo. Veliko vznemirjenja je prisnela medsebojna primerjava rezultatov, še bolj zanimiv pa je bil vpogled v posameznikov napredek od zadnjega testiranja.
Skupinska rehabilitacija se je med »prostim časom« odvijala na brezjanski plaži, kjer so si vaščani dali duška in se sproščeno prepustili dobri družbi in vzdušju. Več kot dvanajst ur trajajoč dogodek je zaznamovala izjemna dobra volja in zadovoljstvo udeležencev, ki vsi, brez izjeme, že komaj čakajo, da se prihodnje leto ob tovrstnem dogodku ponovno snidejo.
Iskrene čestitke vsem, ki so dokazali, da so volja, moč in vztrajnost pot, ki pelje do željenega in gotovega cilja. Bravo, Brezjani! Ponosni smo na vas!


Za Špotrno, turistično in kulturno društvo Brezje nad Kamnikom
Bojana Lužar