Domov | Zgodilo se je | V prejšnem stoletju - Turnše

V prejšnem stoletju - Turnše


ZGODOVINA SMO LJUDJE

Je še kaj bolj zanimivega od listanja po starih albumih s starimi fotografijami, ki nas kot magnet vlečejo v preteklost v mladostna, morda otroška leta, ki jih v mislih znova podoživljamo...

Pa se za začetek ustavimo pri zelo dragoceni skupinski fotografiji otrok iz Turnš, kakršni so bili leta 1959 ob obisku "Amerikancev".
Od leve proti desni stojijo: Leon Vidergar, Breda Sedeljšak (manjša), Majda Stare (večja zadaj), Betka Kotar, Irena Kotar, Mili Stare, Marija Lenarčič, Milena Pavli, Mirjam Stegnar, Luka Stegnar, Olga Lenarčič, Maks Jeran, Viljem Sedeljšak, Ivan Sedeljšak in "Amerikanec".
Od leve proti desni pa sedijo: Nada Sedeljšak, Tone Ažman, Janez Stare, Anica Lenarčič, Matija Jeran in Dušan Črepnjak iz Črnela.Na drugi fotografiji so se okoli leta 1960 slikali Šrajevi domači.
Pojdimo od leve proti desni - (sedijo): obiski, ki so takrat prišli k Šrajevim. Stojijo: Rozka in Peter Rode, Mari in Metod Pavli s sinom Metodom v naročju, spodaj v sredini sedi Milena.

Tokrat se bomo pomudili tudi pri Šraju. Fotografija prikazuje Šrajevo leseno hišo s slamnato streho pred približno 65 leti. Pred hišo na klopici pa sedi Rozka Pavli.Tokrat pa smo iz dragocenih albumov Lenarčičeve mame Mici in Ineta Stegnarja uspeli izbrskati še nekaj zanimivih in tudi starih fotografij.
Zgornja fotografija je bila posneta okoli leta 1940 pod Hribarjevim hribom blizu Škandra in prikazuje t. i. Škandrovo familijo.
V zadnji vrsti sedijo od leve proti desni Škandrova mama Francka in zraven njen mož Lojze Jeraj, Lenarčičeva mama Mici in zraven Genica. V srednji vrsti pa od leve proti desni sedijo Francka (v naročju ?) in zraven zopet Francka (v naročju?), ob njej mož Rudl Ručman, Škandrova Mici z otrokom Hanzijem in na koncu Škandrova Loni z Eli v naročju. Spredaj pa sedijo Razpotnik Pepca (svakinja od Škandrove Jožice), Hanzi (mož od Škandrove Mici) in pa Škandrova Jožica. Manjka Škandrov Lojze ml.


Na tej fotografiji pa stojijo od leve proti desni Pavla in Stane Malalan, Franc Lenarčič z ženo Mici, ki ima v naročju hčerko Marijo in na koncu Hribarjeva mama Angela. V ozadju je Lenarčičeva hiša, posnetek pa je bil narejen okoli leta 1955 na travniku, kjer je sedaj Sušnikov vrt.


Posnetek je bil narejen pri Škandrovem čebelnjaku med 2. svetovno vojno. Od leve proti desni stojijo Škandrova Loni, Minka Novak, Franc Stare, Škandrova Jožica in Lenarčičeva Mici.