Domov | Dejavnosti | Študijski krožki

Študijski krožki

Naslov izobraževalnega programa

Študijski krožek Keramika

Mentor/ica

(izobrazba, reference)

Milena Dimec, univerzitetna slavistka, univ. dipl. ped.

 

Okvirna vsebina

Program se  bo v novem študijskem letu izvedel že desetič.

 Program je naravnan na tri obdobja:

  • do božično-novoletnih praznikov (keramika in mozaik – izdelava okrasnih loncev in priložnostnih daril za praznike; uporabili bomo rdečo glino)
  • do pomladi (izdelava zapestnic, ogrlic in obeskov zanje, prstanov, brošk; uporabili bomo belo glino, jo barvali z engobami, podglazurnimi barvami in izdelke glazirali) Poskusili bomo tudi pisala za keramiko (in steklo)
  • do konca študijskega leta, ko se zaključi s pregledno razstavo nastalih del (namizne inštalacije; okrasje…)

Cilji

Ohranjaje veščine, tehnik in rokodelske obrti izdelovanja glinenih izdelkov, ki jih kombiniramo z drugimi tehnikami in materiali.

K sodelovanju in skupnemu projektu bomo povabile klekljarice in izdelovalke vezenin ter tako lahko kombiniramo oba materiala v nove izdelke, ki imajo pomen za kulturno dediščino rokodelstva.

 

Metode (npr. predavanje, diskusija, delo v parih, delo s pisnimi viri, praktično delo, študijski obiski … )

Metode se kombinirajo; v fazi priprav na delo je veliko diskusije, iskanje pisnih virov in informacij, nato se začne praktično deloObiskali bomo tudi lončarja (DOBO lončarstvo) 

 

Uporabljena literatura in viri za pripravo programa

Članek OD GLINE DO KERAMIKE– KRASILNE TEHNIKE V KERAMIKI

Članek KAKO NAREDIMO MOZAIK IZ GLINE

Robert Lisac Mozaiki

Priročnik Slikanje na keramiko

Priročnik The Ceramics Bible: The Complete Guide to Materials and Techniques

Knjiga Ceramic Jewellery



Naslov izobraževalnega programa

Zdrava prehrana,  spoznavanje različnih tehnik kuhanja ter spoznavanje  manj znanih živil.

 

 

Mentor/ica

(izobrazba, reference)

Slavka Lenart, gostinski tehnik

Vodja centralne kuhinje v vrtcu Litija

Okvirna vsebina

Spoznavanje različnih tehnik kuhanja, priprava jedi z že pozabljenimi živili, spoznavanje tujih  jedi ter priprava tradicionalnih, lokalnih in slovenskih jedi.

Cilji

Spoznavanje tehnik kuhanja, novih in že pozabljenih živil.

Metode (npr. predavanje, diskusija, delo v parih, delo s pisnimi viri, praktično delo, študijski obiski … )

 

Pravilno branje receptur, nasveti tehnik pred začetkom kuhanja,praktično skupinsko delo z pomočjo mentorjev 

 

Uporabljena literatura in viri za pripravo programa

Obisk kuharskih delavnic, kuharske knjige, recepti iz revij, recepti po ustnem izročilu, internet. 



Naslov izobraževalnega programa

KULTURNA DEDIŠČINA

Mentor/ica

(izobrazba, reference)

Helena Hauptman ,kustodinja, Mestni muzej Litija

Okvirna vsebina

  • spoznavanje kulturne dediščine lokalnega in širšega slovenskega in globalnega okolja
  • dobre prakse slovenskih muzejev in turističnih ponudnikov

Cilji

  • pridobivanje novih znanj in vedenj
  • vzpodbujanje k družbeni angažiranosti
  • vzpodbujanje k razmišljanju o aktualni problematiki v primerjavi s podobnimi praksami v preteklosti
  • motivirati ljudi za druženje in prispevek k skupnosti
  • lastne izkušnje in znanje prispevati k izgradnji in oblikovanju lokalnega muzeja

Metode (npr. predavanje, diskusija, delo v parih, delo s pisnimi viri, praktično delo, študijski obiski … )

  • predavanja
  • okrogle mize oz. debatni krožki
  • individualno delo z mentorjem

Uporabljena literatura in viri za pripravo programa

  • svetovni splet
  • javni mediji
  • T. Šola: Prema kibernetskom muzeju