Domov | Zgodilo se je | 17.KMEČKI DAN DRUŠTVA ...

17.KMEČKI DAN DRUŠTVA PODEŽELSKIH ŽENA IN DEKLET POLŠNIK

Naša že tradicionalna prireditev Kmečki dan je bila v soboto, 22. julija 2017 pri Lovskem domu na Polšniku. Letos smo se odločile, da je naša prireditev kulinarično prikazana, zato smo se obrnile na Lovsko družino Polšnik, ki nas je z veseljem sprejela na ta čudoviti prostor v prijetnem podeželskem okolju in to že drugič.

Bila je res lepa in vroča sobota a vreme nas ni ustavilo pri pripravah na prireditev. Vsak je poprijel za svoje delo in dopoldan je bilo vse pripravljeno za 17. Kmečki dan z naslovom » Dobra jed se sama ponuja, jedi iz Polšniških zaselkov!«
 


Najprej so nas pozdravili in zaigrali kar nekaj skladb Ansambel Smer, ki so nam popestrili program in igrali pozno v noč. Med tem časom so obiskovalci lepo zapolnili mize. Potem sem vse obiskovalce in povabljene goste, ki so se udeležili prireditve lepo pozdravila ter zaželela lepo popoldne in večer.  Najbrž vas zanima kaj smo tokrat pripravile za obiskovalce prireditve, malo smo namignile že na vabilu, plakatih, obvestilih, medijih in se prvič preizkusila v povezovanju programa.
   

Ta dan je prijetno dišalo po domačih jedeh in to takih, ki jih pripravljajo naše gospodinje, članice društva. Za nekatere od njih bi se lahko reklo, da so jedi naših babic, po nenapisanih receptih, a z iznajdljivostjo in dobrim poznavanjem zelišč in začimb tako okusne, da teknejo že iz generacije v generacijo. Kuhali smo na različne načine: na elektriko, plin in drva v kotlih ter štedilniku na drva. Prav lepo je gorelo in dobro se je kuhalo. Naše kuharice so prestajale dvojno vročino pa nič se niso pritoževale in odlično skuhale.

 

Na prvi postaji  sta Janja Bolta in Fani Jelenc kuhali odlični golaž iz govejega in svinjskega mesa v kotličku na odprtem ognju na drva. Bil je zelo dober, res same pohvale.

  
Pri drugi mizi je Romana Repovž pekla zelo velike in dobre palačinke na električnem pekaču.

    
         Potem je stal prosto stoječi štedilnik na drva, kjer sta Danica Juvan in Mimi Kuhelj pripravljali odličen pražen krompir. Na istem štedilniku sta Anica Sirk in Marija Kotar kuhali ajdove žgance z domačimi ocvirki.
Na
zadnji postaji pa je Cilka Verbajs kuhala zelo okusen ajmoht (obaro) iz kunčjega mesa v kotlu na plin. Res ena velika pohvala kuharicam pri odlični pripravi jedi v tej vročini.Sledila so
nagradna vprašanja. ki je vsak nagrajenec povedal številko in prejel darilo, vse je bilo odvisno od sreče.


Ves čas je bila odprta zelo bogata razstava domačih izdelkov iz pod pridnih rok
  članic društva, ki so se res potrudile. Prav tako je lepo dišalo iz žara po čevapčičih in kotletih za katerega so poskrbeli Frtica d.o.o., iz Litije. Prebranih je bilo kar nekaj vicev o hrani. 
 

Na
stojnicah so se predstavljale: Pavla Rozina,Zeliščarska kmetija pr` Janez z izdelki in odličnim čajem. Domačija Pivec, Zeliščarstvo, Jožica Bajec Pivec s svojimi izdelki in Branka Bizjan iz Društva rokodelcev Moravške doline z izdelki, ki letos praznujejo 20 let delovanja.Saj veste vedno se vprašamo, ali gremo v pravo smer, no me mislimo, da ja. Zato smo letos povabile med nas Ansambel Smer. Pripravile smo tudi igro za otroke prenašanje vode  s kozarcem iz vedra na drugo stran v vedro. Preizkusili so se tudi obiskovalci v igri , bilo je zabavno gledati kako so hitri pri prenašanju vode. Vse tekmovalce smo nagradili z domačimi dobrotami naših članic. 


Sledile so besede povabljenih gostov:
župan Občine Litija g. Franci Rokavec, iz Kmetijsko svetovalne službe Litija ga. Sonja Zidar Urbanija, Predsednica Zveze kmetic Slovenije ga. Irena Ule, aktualna Kmetica leta 2016, ga. Jelka Krivec iz Mirne Peči, predstavnik Krajevne skupnosti Polšnik g. Janez Kotar, podpredsednik Turističnega društva Polšnik g. Jože Kos. Vsi gosti so bili zadovoljni in prejele smo veliko lepih pohval in zahval ter zelo lepo so napisali v knjigi vtisov. Hvala vam za obisk in želimo si še takšnega sodelovanja naprej.


  
 
  

Ob koncu programa pa so nas s prepevanjem razveselile pevska skupina Klasek iz Društva kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake – Mlinše – Kolovrat. Podelili smo nagrado za najlepšo risbo lanskega Kmečkega dne na Mamolju.

   
   
Se zahvalile in podelile zahvalo Lovski družini Polšnik za izkazano gostoljubje in pomoč pri izvedbi prireditve.Hvala vam dragi obiskovalci za: obisk, pohvale, lepe želje, pozornost in spodbude za naprej. Hvala Amaliji Kadunc za pomoč pri programu prireditve in velika zahvala vsem članicam DPŽD Polšnik za pomoč
 in delo na prireditvi.   
                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                               
Na koncu še velika zahvala:
Lovski družini Polšnik za vsestransko pomoč, uporabo prostorov in miz,  Mizarstvo Otmar, Mušič Tatjana s.p., tovornjak, Gasilskemu društvu Polšnik mize in redarstvo, Elektromontaža Drago Repovž s.p. Polšnik, Mirku Kotar, Toniju Bučar, Janiju Juvan in vsem, ki ste nam pomagali pred,na in po prireditvi.

Hvala našim zvestim sponzorjem:

-          OBČINA LITIJA

-          OMAHEN - TRANSPORT, D.O.O.,GRADISKE LAZE 19,1275 SMARTNO PRI LITIJI

-          METKA KONČAR S.P.,STRANSKI VRH 15,1272 POLŠNIK

-          CENTER ZA ZUN. UR. D.O.O.,VELIKA PRESKA 1,POLSNIK

-          ZOLON, POLONA ZUPANČIČ S.P.,MAMOLJ 20,POLSNIK

-          TESARSTVO, KROVSTVO ANTON BUCAR S.P. TEPE 12,POLSNIK

-          KOMBI VOZ SEDEVČIČ SREČKO S.P.,VELIKA PRESKA 9,1272 POLŠNIK

-          ZELENI RAJ MIHA KOS S.P.,MAMOLJ 18B,1272 POLSNIK

-          RADIO GEOSS LITIJA
 
Želim vam še lepo poletje naprej in se vidimo v letu 2018, kdaj in kje pa boste pravočasno izvedeli.

Foto: Barbara Bučar
Zapisala: Marinka Bevc