Domov | Zgodilo se je | Zeliščni napitki za ...

Zeliščni napitki za dobro počutje in žejo, 28. januar 2016

 28. januarja 2016 je Društvo Laz v sodelovanju s strokovnjakom na področju aromatičnih rastlin, dr. Jankom Rodetom, izvedlo zanimivo predavanje z naslovom Zeliščni napitki za dobro počutje in žejo. 

Takole je po predavanju zapisal dr. Rode:

Tokratno predavanje je postreglo s pregledom uporabnosti zelišč za aromatiziranje alkoholnih in nealkoholnih napitkov.

Tradicija pri nas je, da skoraj vsak dober gospodar svoje žganje oplemeniti z izbranimi zelišči. Najpogosteje sta to vinska rutica in pelin. Žanje z zelišč je lahko izhodišče za pripravo likerjev, kjer zeliščni izvleček dopolnimo s sladkornim sirupom in mu na ta način odvzamemo alkoholno rezkost žganja. Z namakanjem več zelišč, ki jih nabiramo skozi sezono lahko pripravimo grenčico ali lovski liker.  Tudi pri pripravi koktailov kot je mohito ali julep si lahko pomagamo z zelišči. Manj pogosto pa danes namakamo zeliša v vino. Na ta način so včasih »popravili« vino, če se ni prav posrečilo. Vina z zelišči kot sta pelin ali veliki oman so veljala za krepčilo.

Uporabnost napitkov se ne zaključi pri žganju. Kot hladen napitek lahko pripravimo tudi zeliščni čaj. V nekaterih sredozemskih deželah tako pripravljajo hladen čaj iz mete in citronke. Vam pa je na voljo širok spekter aromatičnih zeišč. Za kombinacijo lahko služijo sivka, kodrasta meta, melisa, mačja meta, rožmarin in druga osvežilna zelišča. Taka zelišča lahko uporabimo tudi za aromatiziranje limonade, sadnih sokov ali navadne vode.V mnogih deželah pripravljajo hladne pijače na osnovi mleka in jogurta. Za raznolikost okusov dodajajo različna sveža in sušena zelišča ter aromatska semena dišavnic. Tako nastane tudi indijska pijača lassi. Trendovska pijača smuti ali zmešanček pridobi na aromatičnosti in pozitivnem učinku, če vanj vmešamo peteršilj,koperc, baziliko ali meto.

Tudi  pri napitkih zelišča dajejo možnost ustvarjanja in iskanja naljubših kombinacij okusov in arom za osvežitev, lažjo prebavo ali za le dobrodošlico.

Preko trideset udeležencev predavanja je bilo ob koncu bogatejših za nova znanja oziroma utrditev že poznanega. Verjamemo, da bodo v Jablaniški dolini krajani še bolj z zanosom pripravljali razne zeliščne zvarke in napitke in se z njimi postavljali pred svojimi gosti.