Domov | Zgodilo se je | Devetošolci iz OŠ Gradec ...

Devetošolci iz OŠ Gradec obiskali Stalno zbirko prodnikov na Bregu pri Litiji, 5. februar 2016

 Devetošolci osnovne šole Gradec iz Litije se ob slovenskem kulturnem prazniku vsako leto udeležijo kulturnega dne.  Ob tej priložnosti obiščejo lokalne kulturne točke kot sta Litijski muzej, kjer se nahaja več različnih tematskih zbirk, ter Stalno zbirko savskih prodnikov na Bregu pri Litiji. Izvajalec omenjenega kulturnega dne je Društvo Laz, ki je tudi upravljavec zbirke savskih prodnikov.  

Ob prihodu učencev v vas Breg je predstavnica Društva LAZ, Mojca Hauptman, skupini predstavi la lego vasi, njene značilnosti, ki so vezane na reko Savo, nato pa so se skupaj odpravili na sprehod po vasi  vse do Tenetiš, kjer v gasilskem domu domuje Stalna zbirka savskih prodnikov. Med potjo so pozornost usmerjali na arhitekturo starih hiš, cerkev sv. Katarine in številne  vodnjake – »štirne«, ki krasijo vaška dvorišča.

Ob prihodu v stalno zbirko prodnikov so si učenci ogledali kratek film o nastanku edinstvene tovrstne zbirke na svetu, nato pa so bili deležni strokovnega vodenja pod vodstvom geologinje Maje Simončič Tekavec . S predznanjem  geologije, ki so ga učenci pridobili v šoli jim je bila zbirka s 300-timi primerki  zelo zanimiva. Devetošolci iz Litije so bili čudoviti gostje.

Za zaključek je skupina odšla na sosednjo kmetijo  Paternoster, kjer se  ukvarjajo s predelavo mleka. V zadnjem času, pa tudi s turizmom. Ob pitju zeliščnega čaja so prisluhnili predstavitvi dejavnosti na kmetiji in si nato ogledali kajže in skupna ležišča na seniku v nekdanjem gospodarskem poslopju. Pohvala vodstvu šole, da za izvedbo kulturnega dne izberejo obisk lokalnih znamenitosti.