Domov | Zgodilo se je | Predavanje »Nega in ...

Predavanje »Nega in vzdrževanje rastlin in vrtov v spomladanskem in poletnem času

 Predavanje »Nega in vzdrževanje rastlin in vrtov v spomladanskem in poletnem času je bilo v  četrtek, 3. marca 2016 v dvorani Gasilskega doma v Zgornji Jablanici.

Predavanje je vodil g. Anton Klinc, vrtnar iz Moravč pri Gabrovki.

Anton Klinc iz Moravč pri Gabrovki že več kot dve desetletji vodi podjetje Klinc KPE, vrtnarstvo in turizem d.o.o.. Med Litijani priljubljena vrtnarija na Bregu je zrasla iz ljubezni do narave in rastlin, ki je njegovo najpomembnejše vodilo v življenju. Danes to vrtnarijo vodi njegova hči Klavdija Klinc. Z ženo Zofijo sta prve vrtnarske poskuse pričela s toplimi gredami, v katerih sta gojila bršljanke in krizanteme. Danes je v njihovih rastlinjakih življenje vse leto. Še vedno pa so najbolj cvetoči v spomladanskem času. Društvo Laz je z g. že sodelovalo. Letos se mu je na predavanju pridružila hči Klavdija Klinc, ki je spregovorila o izdelavi šopkov in dekoracijah.

Preko trideset udeležencev predavanja je z velikim zanimanjem prisluhnilo izkušenemu vrtnarju, ki svoje znanje nesebično širi med ljubitelje urejenih vrtov. Še posebno velik poudarek je tokrat g. Klinc usmeril na ohranjanje slovenske krajinske dediščine  - hišne vrtove. Naše babice so že vedele, zakaj mora biti hišni vrt povsem ob hiši in zakaj naj zemlja miruje skoraj do 15. maja, kajti pred tem datumom zaradi hladne zemlje ni ustreznih pogojev za rast rastlin. To in še veliko več so izvedeli slušatelji na poučnem predavanju.