Domov | Zgodilo se je | Pevski dan ŽPZ Laz

Pevski dan ŽPZ Laz

 Sedmega marca 2016 je Ženski pevski zbor Las izvedel pevski dan z ga. Ljobo Jenče. Tekom delavnice smo se poglobile v pravilno poustvarjanje ljudskega petja.

 Ženski pevski zbor Laz deluje pod vodstvom glasbene pedagoginje Ane Tori že četrto leto. V zboru nas prepeva 22 pevk, ki se na vajah dobivamo enkrat tedensko. Prepevamo tako priredbe skladb za zborovsko petje kot tudi ljudske in ponarodele pesmi. Z velikim veseljem pa tudi pristopimo k repertoarju zimzelenih in modernih priredb.  


V mesecu marcu smo gostile ga. Ljobo Jenče, ki je ena izmed največjih poznavalk ljudskega petja in slovstva. Na celodnevnem pevskem dnevu smo se seznanile z osnovnimi pravili ljudskega petja v Sloveniji in nadgradile znanje poustvarjanja ljudskih pesmi. Pevska delavnica z Ljobo Jenče  je bila nadvse zanimiva ter poučna. Znanje ki smo ga pridobile bomo lahko s pridom uporabile tudi pri zborovskemu petju.

V letu 2016 je Društvo Laz v svoj program dela vključil obujanje starega običaja,  petja na vasi, kot so počeli  že naši predniki. Za pevke ŽPZ Laz to predstavlja velik izziv saj s tem želimo spodbuditi tudi druge ljubitelje petja  v lokalnem okolju, ki pogrešajo tovrstne običaje. Prvo prepevanje na vasi bo v torek, 26. aprila zvečer v sredi vasi Zgornja Jablanica pri kašči.

Vljudno vabljeni ljubitelji petja!