Strokovna ekskurzija članov Društva Laz v Slovensko Istro - 28. maj 2016
Člani društva Laz smo se v soboto, 28. maja 2016 odpravili na enodnevno strokovno ekskurzijo v slovensko Istro, ki iz ptičje perspektive spominja na italijansko Toskano. Ker nas v te kraje pot zanese le malo krat, smo se odloči raziskovati male srednjeveške vasice na slikovitih hribčkih. Presenečeni smo bili nad raznovrstno turistično ponudbo, naravno in kulturno dediščino, tradicionalno kulinariko, ter inovativnim pristopom k razvoju podeželja.
V nadaljevanju nas je pot vodila do vasice Padna, ki šteje manj kot 200 prebivalcev in se je umestila na svetovni turistični zemljevid zaradi gostov s križark, ki jih gostijo na poldnevnih izletih že peto leto. Podpredsednica KS Padna nas je popeljala po istrski vasici, nam predstavila TIC Padna in nam zaupala, da turiste ob prihodu v vasico najbolj navdušujeta mir, prijaznost in prvinskost gostiteljev.
Iz piranskega zaledja smo se preselili na koprsko in sicer v vasico Montinjan, kjer smo se okrepčali z domačim istrskim kosilom. Le redko se zgodi, da se gostitelj tako posveti svojim gostom, kot se je to zgodilo naši skupini v vinski kleti Montis, saj nas je sprejela prva vinska kraljica Slovenske Istre.
Povzpeli smo se tudi do Trušk, kjer so nam predstavili svoje Hiške slovenske Istrske, ki se nahajajo sredi vinograda s pogledom na morje. Gre za projekt, ki predstavlja inovacijo na področju turističnih nastanitev pri nas. Zato so Hiške slovenske Istre že v prvih mesecih obstoja požele nagrade na natečaju Razvoj MOK idej 2011 in na razpisu Snovalec, nagrada za inovativne projekte v turizmu pod okriljem Slovenske turistične organizacije.
Ekskurzijo smo zaključili v Marezigah na Prazniku refoška, ki se neprekinjeno odvija že od leta 1972. Praznik v Marezigah je praznik vseh vinogradnikov iz celotnega okoliša. Na ocenjevanju vin se izbirajo najboljši refoški in malvazije, ki se vse tri dni točijo ob kulinarični ponudbi tipičnih domačih jedi. Zgodbo Praznika refoška - kralja med vini, nam je predstavi predstavnik organizacijskega odbora.
Doživeli, izkusili in okusili smo še eno dobro prakso razvoja slovenskega podeželja in spoznali da turiste privlačijo zanimive zgodbe in preteklosti.