Domov | Zgodilo se je | Člani Društva študentov ...

Člani Društva študentov geologije so obiskali Stalno zbirkov prodnikov na Bregu pri Litiji, 11. julij 2016

 V okviru geološkega tabora so člani društva študentov  geologije obiskali Stalno zbirko savskih prodnikov na Bregu pri Litiji. V uvodu jih je pozdravila predsednica Društva Laz, Mojca Hauptman,  in jim predstavila zgodbo o nastanku zbirke. Društvo Laz je namreč upravljavec zbirke. Predstavnica društva jim je predstavila utrip življenja ob reki Savi nekoč in danes in se  navezala turistično ponudbo Jablaniške doline v katero je seveda vključena tudi zbirka prodnikov. 

Študentje so si ogledali poučni film Čudoviti svet savskih prodnikov, ki je nastal ob vzpostavitvi zbirke. V nadaljevanju sta jih skozi predstavitev razstavnih eksponatov vodila kar dva od treh avtorjev zbirke in sicer dr. Uroš Herlec in Mirko Dolinšek.  Dr. Herlec je poudaril, da je bila prvotno postavitev stalne zbirke Savskih prodnikov namenjena predvsem za ljubiteljske zbiralce kamenin (otroke in odrasle), ki želijo svoje primerke primerjati z že zbranimi in poimenovanimi kameninami in na ta način definirati vrsto kamenine, obdobje nastanka itd. Tako avtorji zbirke kot Društvo Laz želimo, da šole izkoristijo priložnost in svoje učence, dijake in študente pripeljejo na ogled. Podobna zbirka  nastaja tudi iz dravskih prodnikov katere del bo svoje mesto zasedla tudi na Bregu pri Litiji.

Po ogledu zbirke savskih prodnikov je ekipa nadaljevala z raziskovanjem podzemlja litijskega rudnega polja. V opuščen rudnik Sitarjevec so se odpravili  z jamarjem in velikim poznavalcem  podzemnega sveta g. Davorinom Preinsingerjem, ki je študente geologije odpeljal v deželo »Perkmandelcev« skozi glavni vpadnik rudnika Sitarjevc.  Po vpadniku so se sprehodili le dobrih 60 m, saj golobje ni varno.  Vstop v opuščen rudnik je brez strokovnega vodstva namreč strogo prepovedan.

V vročem julijskem dnevu je bil hlad, ki je prihajal iz rova pravo olajšanje. Za mlade geologe je raziskovanje  območja litijskega hribovja lahko velik izziv!