Domov | Zgodilo se je | Učne programe smo ...

Učne programe smo predstavljali na OŠ Litija - 6.10.2016

Društvo Laz se je v okviru akcije NVO gre v šolo predstavilo najprej učencem, kasneje na okrogli mizi pa tudi učiteljem OŠ Litija. Izposatvili smo učne programe, ki jih izvajamo za šole. Želimo si več obiska iz lokalnega okolja.


V četrtek 6.10.2016 smo od 8.30 pa vse do 12.30 v okviru akcije NVO gre v šolo predstavili zbirko prodnikov učencem, kasneje na okrogli mizi pa učne programe učiteljem Osnovne šole Litija.

Pobudnika akcije sta Stičišče NVO osrednje Slovenije ter ZLHT Regionalni center NVO. Cilj akcije je spodbuditi povezovanje nevladnih organizacij (NVO) z osnovnimi šolami v lokalnem okolju. Nevladne organizacije v lokalnem okolju lahko s svojim delovanjem in programi ponudimo doživljajski in izkustven način izobraževanja mladih.

Prostovoljci Društva Laz smo na kratko predstavili delovanje društva stalno zbirke prodnikov iz reke Save. Predstavitev smo popestrili z različnimi igrami s prodnikih. Na naše predstavitveno mesto na šolskem dvorišču so prišli učenci iz šestih razredov, in sicer učenci, ,ki obiskujejo drugi, četrti in peti razred. Nekatere učiteljice so pričakovale, da bomo predstavili naše "podeželske" vsebine.

Ob 13-i uri smo v zbornici, celotnemu učiteljskem zboru predstavili reference društva na področju učnih vsebin in konkretne programe naravoslovnega, tehničnega in kulturnega dne, ki jih izvajamo na Bregu pri Litiji. Programi vključujejo reko Savo, zgodbe prodnikov, ki so razstavljeni v gasilskem domu, sodeluje pa tudi kamnoseštvo, kolesarski servis, turistična kmetija, kmetija s sončno elektrarno ter rokodelec, ki prikaže pletenje košar.
Predstavili smo tudi program spoznavanja zdravilnih zelišč na zeliščnem vrtu v Zelencu.
Učitelji so pokazali zanimanje za kratke programe, saj jim zmanjka dnevov dajavnosti, nekatere učne vsebine, ki jih ponujamo društva, pa pokrijejo sami s šolo v naravi.
Interes je tudi za programe, primerne za vse razrede osnovne šole, za učence s posebnimi potrebami, tudi na invalidskih vozičkih.

Z akcijo smo zadovoljni, za večji obisk lokalnih šol na naših učnih programih, pa bo potrebno še več komunikacije z učitelji, kot tudi prostovoljci, ki programe izvajajo.