Domov | Zgodilo se je | Na mladinski izmenjavi v ...

Na mladinski izmenjavi v Latviji spoznavali tradicionalne evropske obrti - 27.9.2016

Skupina šestih mladih iz Jablaniške skupine je v okviru mladinske izmenjave konec septembra bivala in ustvarjala v Latviji. Cilj evropskega projekta Handicrafts (Obrti) na programu Erazmus+, v katerem smo Društvo za razvoj podeželja LAZ partner, je spodbuditi mlade, da z dogovorom in učenjem tradicionalnih evropskih obrti razvijejo željo po ustvarjanju in morda tudi najdejo svoj poklic.

Udeleženci izmenjave iz Latvije, Litve, Turčije, Romunije in Slovenije so 6 dni v pravljičnem dvorcu na obrobju Rige v Latviji pridobivali spretnosti različnih oblik umetnosti in obrti ter hkrati urili socialne veščine v mednarodnem okolju.

»Bila je vrhunska in nepozabna izkušnja, ki bi jo takoj ponovil,« je bil nad izmenjavo navdušen vodja skupine Žan Hauptman. Enakega mnenja je bila tudi rokodelka Barbara Dacar, ki ji je žal, da starejše generacije niso bile deležne podobnih izkušenj: »Hči Neža se je izjemno povezala z udeleženci, tako k nam na obisk že v začetku prihodnjega leta pride Turkinja, s katero sta se odlično razumeli. To je res krasna izkušnja za mlade, ki so lahko spoznavali druge kulture, običaje, hrano ter seveda ustvarjali.«

Projekt Handicrafts z udeleženci iz 5 držav je predstavil kulturno raznolikost Evrope, ponudil priložnost praktičnega učenja, vplival na zmanjšanje brezposelnosti mladih in izpostavljenosti tveganju za izločenost mladih iz družbenih dogajanj.

Predsednica latvijskega društva Andra Vanaga, ki je gostila izmenjavo, verjame, da je glavni cilj projekta pridobivanje novih prijateljev in spoznavanje kultur drugih držav, izboljšati znanje angleščine in komunikacijskih spretnosti, izvedeti več o Latviji in spoznavati druge narode in njihove obrti.