Domov | Zgodilo se je | Za dober jabolčni kis so ...

Za dober jabolčni kis so potrebna zrela jabolka, 29. 9. 2016

 Društvo za razvoj podeželja Laz je 29. septembra izvedlo predavanje na temo sušenja in kisanja sadja. Predavateljica je bila Marija Erjavec iz Kmetije Erjavec z Gorenje vasi.

Na sadjarski kmetiji, kjer obdelujejo 10 ha kmetijske površine so se specializirali predvsem za sušenje jabolk in hrušk. V njihovi ponudbi so seveda tudi sveža jabolka, marmelade, žganje in jabolčni kis. In prav o slednjem je bilo največ povedanega.

Zmotno je prepričanje, da so za pripravo jabolčnega kisa dobra vsa jabolka, celo nezrela, je dejala ga Marija. Samo iz zrelih jabolk lahko pripravimo kvaliteten jabolčni kis. Starejši postopek priprave kisa se prične z namakanjem jabolčnih krhljev v vodi. V zadnjem času pa je stopil v veljavo postopek predelave iz jabolčnega soka v jabolčni kis. Prva faza predelave je dosledno čiščenje osnovne sestavine – jabolk. Nato pa se proces nadaljuje z rezanjem in stiskanjem ter pridobivanjem sadne tekočine, ki jo je potrebno shranjevati na precej visoki, vendar stalni temperaturi, da sok prične proizvajati glivice kvasovke. Z dodajanjem zraka in pogostim mešanjem ter pretakanjem tekočino zbistrimo in dvigujemo kislost. Domači jabolčni kis lahko obogatimo z začimbami, dišavnicami ali koščkom zelenjave, ki ga vstavimo v steklenico. Steklenica našega domačega proizvoda je lahko ideja za izvirno darilo.