Domov | Zgodilo se je | V Jablanici je ponovno ...

V Jablanici je ponovno dišalo po dobrotah Jablaniške doline, 27. november 2016

V novembru 2015 je Društvo Laz prvič organiziralo kulinarični dogodek Dobrote Jablaniške doline. Glavna nit dogodka je bila ocenjevanje vzorcev pečenih štrukeljcev in zeliščnega žganja. Na podlagi dobrega odziva ljudi, smo se v društvu odločili, da dogodek organiziramo tudi letošnjo jesen.

V nedeljo , 27. novembra je po Jablaniški dolini zadišalo po orehovih, metinih in pehtranovih štrukeljcih. Vonjave pa so dopolnile še zeli namočene v žganje. Na ocenjevanje je prispelo skupaj 35 vzorcev. Da smo na pravi poti se je pokazalo tudi zaradi tako večjega števila prijavljenih, kakor tudi v večji pestrosti izdelkov. Ker se pa v Društvu Laz trudimo tudi za medkrajevno sodelovanje smo letos povabili k sodelovanju tudi Društva podeželskih žena iz Litije in Šmartnega, Polšnika ter Gabrovke.


Ocenjevalne komisije v sestavi Lijana Lovše, Helena Perko in Magda Laslo za štrukeljce ter Jani Hostnik, Jože Juvan ter Milan Povše za zeliščno žganje je na podlagi oblikovanega pravilnika in kriterijev ocenjevanja jablaniških dobrot vsak vzorec temeljito analizirala. Namen ocenjevanja je namreč preverjanje in dvig kvalitete kulinaričnih posebnosti jablaniške doline, ki nam v prihodnosti lahko služi za prepoznavno turistično ponudbo ožjega območja.
Ker pa je je glavno vodilo programa tako kulinarične kakor tudi izobraževalne narave, je z nadvse zanimivim predavanjem o pomenu štrukljev v vsakdanjem in prazničnem načinu življenja ljudi na Slovenskem in pomenu in možnostim sodobnih interpretacij kulinarične dediščine v turizmu poskrbela dr. etnologije Boža Grafenauer, sicer predavateljica na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem na Bledu. V okviru kratkega kulturnega programa smo lahko prisluhnili predstavitvi mednarodne študentske izmenjave v Latviji ter prešerne melodije mladega harmonikarja Nika Grabnarja.


Glede na nadvse pozitiven odziv tako udeležencev, kakor tudi obiskovalcev bomo dogodek sigurno še ponovili.