TRNIČ - dostava po pošti
Trniče, trdi sir značilne hruškaste oblike z Velike planine, so v zadnjih stoletjih poleti med pašo iz skute, smetane in soli izdelovali pastirji. Vedno v paru, saj s svojo obliko ponazarjajo ženske prsi. Po izročilu so jih podarjali izvoljenkam kot dokaz ljubezni in zvestobe, celo obljube zakona.
Trnič je za dobro dlan velik hlebček trdega, močno soljenega kislega sira v obliki ženske dojke. Po besedah Davorina Korena, specialista za tehnologijo mlečnih izdelkov, je rok uporabe tega sira praktično neomejen.
DANES so bili ti siri namenjeni za prehrano, včasih pa so imeli predvsem simbolično vrednost – na poti s planine so jih pastirji prinesli v dar svojim izvoljenkam. Prinesli so dva trniča, ker ima tudi ženska dve dojki, če je obdarovanka sir sprejela, pa je to pomenilo pristanek na pastirjevo dvorjenje.
V Kamniku pripravljajo jedi iz Trniča v nekaterih gostilnah. NAROČILO TUKAJ
Ponujamo pa vam recept
Trnič s polento
in regratom
Za 4 osebe
Sestavine:
trnic polenta 2ic3
· 250 g koruznega zdroba
· 1 žlička grobe soli
· 1 žlica olivnega olja
· 2 litra vode
· 50 g trniča
· 80 g regrata
· 50 g masla
· 10 g ženofa (omaka
iz gorčičnih semen
Eta Kamnik)
· 4 rezine slanine
· cvetovi trobentic
· jabolčni sok
1. V lonec natočimo vodo, jo solimo in zavremo. Dodamo
olje in postopoma med mešanjem vanjo vsujemo koruzni zdrob. Neprestano mešamo,
da ne nastanejo grudice.
Temperaturo znižamo in kuhamo še 40 minut ter večkrat pomešamo.
2. Dodamo maslo in 25 g
zdrobljenega trniča. Vlijemo
v namaščen pekač, poravnamo (1 do 1,5 cm višine)
in pokrijemo s prozorno folijo. Pustimo, da se popolnoma ohladi in strdi.
3. Slanino damo med dve plasti peki papirja in spečemo v pečici. Položimo na papirnato brisačo in dobro osušimo.
4. Trnič zdrobimo, popečemo v ponvi, dodamo malo olja ali masti. Hrustljavo zapečemo
in odstavimo z ognja.
5. Polento narežemo na primerne kose, obložimo
z regratom in položimo na krožnik. Z mešanico ženofa in jabolčnega soka pokapamo polento in regrat ter potresemo s trničem.
6. Slanino nalomimo na
primerne kose, jo položimo na regrat, povrh pa potresemo cvetove trobentic.
Recept je prispeval Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev
Slovenije.