Domov | Aktualno | Osrenca je hrib z ...

Osrenca je hrib z razglednim stolpom s katerega seže pogled z naše občine iz najvišje višine.

Osrenca 709 n. m.

Mnogo let že hodimo, ko ni časa, volje in vremena za višje hribe, na Osrenco, ki se nahaja nad Javorsko energijsko in učno potjo. Od nas je približno štirideset minut nezahtevnega pohoda, ki je v času, ko je gozd v počivanju, razgledna.
Na vrhu Osrence je stolp iz katerega so pogledi predvsem na zahod in jug. Pristava je kot na dlani. Karavanke in Julijci s Triglavom so lepo vidni ob prevetrenem in jasnem vremenu.
Na žalost je pogled proti vzhodu omejen s previsokimi drevjem, ki počasi ovira pogled tudi proti Kamniškim.
Stolp na Osrenci smo ocenili na petnajst metrov višine, kar pomeni, da z njega gledamo iz najvišje točke v naši občini, 724 n.m.
Pohodniki Osrenco pogosto obiskujejo in večina si izbere krožno pot od nekdanje šole na Javorju v smeri Debeč in preko Filič vrha nazaj.
Sekcija za pohodništvo pri ŠD Javor je opremila stolp na Osrenci z zabojčkom v katerem je vpisna knjiga. Želimo si, da bi vsakdo videl, kdo poleg njega obiskuje ta prijeten hribček.
Misel in želje pa nas vodijo, da v prihodnosti ugotovimo kdo je največkrat na Osrenci. Mogoče tudi kdo je sposoben največkrat priti v letu, mogoče dnevu od Javorske energijske in učne poti po krožni poti na Osrenco in mimo šole nazaj do JEUP.
Se gremo?