Domov | Aktualno | Izlet Društva Sožitje Kamnik

Izlet Društva Sožitje Kamnik

 

Na sončno soboto, 7.10.2023 smo se odpeljali proti Metliki. Z voznico Edito smo v novem mestu pobrali vodičko Darjo. Darja nam je prijetno in zanimivo predstavila načrtovano pot, nas seznanila z zanimivostmi Bele krajine in nam povedala veliko novega. Za lažje premagovanje dneva smo se ustavili na kmetiji gospe Mojce, kjer smo pomalicali. Na čudoviti turistični kmetiji nas je pričakala za Belo krajino značilna Belokranjska pogača. Gospa Mojca nam je zaupala recept in prikazala njeno izdelavo. Po malici smo si ogledali znamenite Tri fare, tri cerkvice kamor se podajajo romarji (vasica Rosalnice).
Sledil je postanek pri pravem letalu na zasilnem partizanskem letališču. Fotografirali smo se ob ameriškem letalu iz druge svetovne vojne.
Pot smo nadaljevali proti vasi Radovica, kjer smo vstopili v osnovno šolo iz leta 1950. Udeležili smo se učne ure 2 razreda. Stroga učiteljica je preverila naše znanje o Beli krajini, noši te pokrajine, reki Kolpi.. Razred smo izdelali vsi, bolj ali manj uspešno. S smehom in novim znanjem smo se vrnili v stare čase šolanja in se po končanem pouku zasluženo odpravili na kosilo.
Vinogradniška družina Bajuk nam je pripravila okusno kosilo, lastnik pa nas je popeljal po vinski kleti.
Preživeli smo lep dan in se varno pripeljali nazaj domov, polni novih vtisov, srečni, da smo se videli in prijetno družili. Obljuba velja, se vidimo naslednje leto!