Domov | Zgodilo se je | Območno srečanje ...

Območno srečanje folklornih skupin Ljubljana okolica 2016

Na odru Kulturnega doma Dolsko se je v četrtek, 21. 4. 2016, ob 19. uri, sukalo 7 folklornih skupin.

Vrteli so se: Folklorna skupina Dolsko-TD Dolsko, Folklorna skupina društva podeželskih žena in konjerejskega društva Velike Lašče, Folklorna skupina Grof Blagaj-KUD Polhov Gradec, Mladinska folklorna skupina Rožmarin in Folklorna skupina Rožmarin-KD Vnanje Gorice, Folklorna skupina društva podeželske mladine Velike Lašče ter Folklorna skupina Klas-PD Horjul.
 
Člani Folklorne skupina Dolsko iz TD Dolsko smo bili zelo veseli, da je organizator JSKD izbral naš kraj, kjer smo lahko pokazali, kaj smo se naučili v zadnjem letu. To je med najpomembnejšimi nastopi za vsako folkorno skupino, kjer nas ocenjuje vrhunski strokovnjak na področju folklore.
Tokrat je to bil g. Mirko Ramovš priznani slovenski folklornik. Med letoma 1965 in 2010 je bil tudi umetniški vodja Akademske folklorne skupine France Marolt. Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani je bil dolgoletni predavatelj ljudskih plesov. Napisal je preko 50 koreografij slovenskih ljudskih plesov. Izdal  7 knjig »Polka je ukazana« in številne znanstvene in strokove prispevke s področja plesnega izročila. 
 
Program je odlično vodil dr.Tomaž Simetinger, umetniški vodja Akademske folklorne skupine France Marolt. Je avtor ali soavtor številnih odrskih postavitev. Vodi seminarje in sicer tako za vodje otroških kot odraslih folklornih skupin. Aktivno raziskuje na terenu in se posveča etnokoreologiji.
S poznavanjem folklornih plesov, njihovega nastanka in čas izvajanja le teh, je v povezovanje programa vnesel posebno noto tudi za tiste, ki to področje manj poznajo.
 
Med maloštevilnimi obiskovalci je bila tudi naša podžupanja ga.Marija Zajec in ga. Tatjana Avsec vodja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Območna izpostava Ljubljana okolica, ki je tudi vse nastopajoče in obiskovalce lepo pozdravila.
 
Za pogostitev nastopajočih so poskrbele Plamenke.
 
Prireditev so podprle Občina Dol pri Ljubljani, Brezovica, Dobrova-Polhov Gradec, Horjul in Velike Lašče.