Domov | Koledar dogodkov | Izmenjevalnica oblačil

Izmenjevalnica oblačil

6. marec 2021, ob 17.00 uri
Kraj dogodka: Društvo AIA - Mladinski center Mengeš, Slovenska cesta 28

Izmenjevalnica ponovno odpira svoja vrata, zato pridite v našo družbo, odnesite domov kakšen novi kos oblačil ter s tem prispevajte k ohranjanju naše Zemlje.

Predstavljaj si ''nakupovanje'' oblačil in obutve brez negativnega vpliva, s katerim na naše okolje in ljudi vpliva hitra moda. Ne le, da zanj ne potrebuješ denarnice in se z njim izogneš gneči v nakupovalnih središčih, z njim prezračiš svojo omaro in vanjo vneseš nekaj edinstvenega, kar se v trgovinah morda niti ne prodaja več. Izmenjava oblačil je dogodek, ki omogoča druženje, izmenjavo mnenj in spodbuja bolj trajnostno delovanje. Kdo drug bo začel spremembe, če ne mi? Pridi in izmenjaj na izmenjevalnici oblačil!

Kako vse to deluje? ♻️
Doma naberem kose, katerih ne nosim več in jih prinesem na Izmenjevalnico. Ekipa bo artikle razporedila po kategorijah, kjer bo lahko tako lažje najti, kar iščem. Lahko vzamem toliko kosov, kot želim, ne glede na število prinesenih kosov, zato je popolnoma v redu, če tja ne prinesem ničesar. Vse skupaj si lahko predstavljam kot izposojo knjig iz knjižnice – brez problema oblačila nosim določen čas in jih nato naslednjič prinesem nazaj in si domov odnesem druga.

Kaj lahko prinesem?
Oblačila in obutev vseh velikosti, ki so tvoja, od tvojega družinskega člana ali pa si jih že poprej izmenjal/a drugje. Naj bodo čista, lepo ohranjena, sezonska – taka, kot bi jih želel/a dobiti tudi sama. Dobrodošli so tudi modni dodatki, sončna očala, šali, kape in podobno.

Zakaj pa bi to sploh počel/a?
Hitra moda, kateri danes podlegamo ljudje vseh generacij je plod močne industrije, ki spodbuja onesnaževanje okolja, izkoriščanje delavcev in prekomerno potrošnjo ter produkcijo, kar vodi do več odpadkov in tanjšanja denarnic. Izmenjava oblačil spodbuja trajnostnost in je do okolja prijazna, prav tako pa in je zate zelo ugodna.

Videovsebina, kjer se lahko o posledicah hitre mode naučim več:

Luxury: Behind the mirror of high-end fashion

Machines (trailer)

The true cost (trailer)

Dogodek se bo odvijal z upoštevanjem Vladnih ukrepov in priporočil NIJZ.