Domov | Aktualno | Srečni smo, da uživamo ...

Srečni smo, da uživamo privilegij bivanja na podeželju


V Društvo za razvoj podeželja Laz smo vključeni posamezniki, ki nas zanima izboljšanje življenja na podeželju. Srečni smo, da uživamo privilegij bivanja na podeželju. Lepote naših krajev delimo z izletniki, pohodniki, turisti, počitnikarji, ki nam predstavljajo odjemalce za izdelke in storitve iz dopolnilnih dejavnosti domačij. Uživamo zdravo hrano, ki smo jo pridelali sami ali kupili pri sosedu. Imamo vse, »kar imajo veliki«. Imamo kvalitetno družbeno, socialno in bogato kulturno življenje. Naši otroci so umirjeni in zadovoljni, družijo se v skupnih prostorih krajanov, ki smo jih uredili v vaseh. Gojimo dobre sosedske odnose.

Naše vrednote so torej zdravo, kakovostno življenje na podeželju, aktiven doprinos posameznika k razvoju lokalne skupnosti in odprtost za sodelovanje in mreženje v širši skupnosti in EU.

V jeseni 2020 smo v organizaciji Društva za razvoj podeželja LAZ izpeljali delovno akcijo. Očistili smo del zaraslega grmovja okoli cerkve svete Magdalene v Gradišču pri Litiji. Ker želimo, da se območje okoli cerkve res lepo uredi smo v marcu 2021 ponovno združili moči in še dodatno očistili okolico. V akcijo se je vključilo 33 prostovoljcev iz Jablaniške doline, ki jim je mar za ohranitev podeželske krajine. Vsake roke so prišle prav. Še posebno smo veseli, da je za delo poprijelo veliko število mladih, ki so na ta način pokazali, da so ponosni na dediščino, ki so nam jo predali naši predniki.
Ob tem pa se je izkazalo, kako pomembno je za ljudi druženje in ohranjanje socialnega stika, ki nam ga v teh časih primanjkuje. Kljub težkemu in napornemu delu je med prostovoljci rasla pozitivna energija, smeh, prepevanje.

V imenu organizatorja, Društva LAZ, hvala vsem, ki ste na kakršni koli način priključili akciji. Hvala družini Kremžar T. za pogostitev ob zaključku.