Domov | Aktualno | Letna ekskurzija na ...

Letna ekskurzija na Solčavsko in v Logarsko dolino


Vsako leto se s člani Društva za razvoj podeželja Laz odpravimo na strokovno ekskurzijo v okviru katere is ogledamo dobre prakse razvoja podeželja v Sloveniji ali v tujini. Letos smo načrtovali tri-dnevni obisk Moravske na Češkem, pa nam je trenutna situacija povezana s Covid 19 prekrižala načrte. Zato smo se povezali s podjetjem Natur-Etno Alp, trajnostni turizem - svetovanje in raziskave iz Mozirja in skupaj izvedli enodnevno ekskurzijo. Odkrivali in spoznavali smo zanimivosti Solčavskega in Logarske doline. 

V nam do sedaj nepoznanem gradu Vrbovec v Nazarjah smo si ogledali muzeja gozdarstva in lesarstva v katerem je predstavljena zgodovina gozdarstva in lesarstva v Zgornje savinjski dolini. Gozdovi so nekoč narekovali svojevrsten gospodarski razvoj tega območja in odločilno vplivali na življenje tamkajšnjih prebivalcev. V naši Jablaniški dolini je bilo nekoč zelo povezano gozdarstvo in furmanstvo.V Gornjem gradu
nas je sprejel tamkajšnji župnik in župan občine. Pravita, da je za napredek kraja zelo pomembno sodelovanje med lokalno skupnostjo in župnijo, ki se ponaša z največjo katedralo v Sloveniji. Mesto s 1.800 prebivalci, kolikor jih ima tudi območje Jablaniške doline, je nekako primerljivo po razgibanem terenu ter številu zaselkov. Skupaj smo si privoščili zeliščni čaj v Zeliščarni in prisluhnili zanimivim zgodbam, ki nam jih je pripovedovala zeliščarka Maja. Bila so nas polna ušesa. Letošnje leto samo tudi v Društvu Laz v okviru projekta Visit Litija zbirali in zapisovali lokalne zgodbe.  Tudi naše zgodbe bomo interpretirali in vključevali v turistične programe.

V Solčavi smo si ogledali butik Bicka (bicka je v Solčavskem narečju mlada ovčka) in bili deležni predstavitve postenja iz volne. Med demonstracijo nam je članica društva Bicka predstavila njihove aktivnosti in letni dogodek Festival ovčje volne, ki ga običajno izvedejo v mesecu septembru. Za polstenje in izdelavo izdelkov uporabljajo volno avtohtone pasme jezersko-solčavske ovce.

Popoldne smo preživeli v naravi ob doživetem vodenju po spodnjem delu Poti po Logarski dolini, ki je letos s strani Turistične zveze Slovenije prejela naziv Naj tematska pot Slovenije 2021. Za voden in doživet ogled je poskrbel Marko Slapnik, pobudnik in snovalec omenjene tematske poti. Z Markom Slapnikom je društvo LAZ že sodelovalo in sicer pri izvedbi izobraževanja za lokalne turistične vodnike (projekt Lokalident).

Udeleženci ekskurzije smo bili navdušeni nad videnim in doživetim. Predvsem nas je navdušilo gostoljubje in odprtost naših gostiteljev, ki so z veseljem podelili njihove izkušnje z nami. Še posebej pa smo bili veseli, da smo tudi mi s svojo pozitivno energijo presenetili njih. Zaupali so nam, da že dolgo niso imeli tako prijetnih gostov. Veselimo se naslednjih druženj in povezovanj znotraj in izven društva.