Domov | Aktualno | 2. srečanje partnerjev ...

2. srečanje partnerjev projekta EUROFOLK

Med 18. in 19. avgustom 2023 je na idiličnih lokacijah - gradu Bogenšperk in v Šmartnem pri Litiji potekalo 2. srečanje partnerjev projekta EUROFOLK. Dogodka so se udeležili projektni partnerji treh držav: Avstrije, Hrvaške ter Slovenije. S skupno udeležbo prek 70  tujih državljanov, so se oblikovali edinstveni mostovi med Občino Pliberk (Avstrija), Občino Breznički Hum (Hrvaška) in Šmartnem pri Litiji (Slovenija). Koordinator izvedbe partnerskega srečanja je bil Društvo LAZ, ki že 20. leto deluje na območju Jablaniške doline.


Projekt EUROFOLK - most med kulturami

Namen partnerskega dogodka projekta EUROFOLK je združiti srca in duše prebivalcev teh držav. Z osrednjim poudarkom na "Razvoju zavesti o bogastvu kulture in jezika v Evropi", spodbujanju razumevanja, spoštovanju ter ohranjanju avtohtone folklore, oblačil, običajev in zgodovine, ki vsaka zase prispevajo k evropskim vrednotam. Sijajno negovanje tradicije, dokumentiranje kulturne dediščine ter združevanje prek razstav in fotografij omogoča, da se države prepleta v neizmerni ljubezni do kulture. Skupni cilj projekta je prenesti dediščino v prihodnost in varovati dragoceno kulturno bogastvo.

Oblačila - identiteta in povezovanje

Prepoznavna nit projekta je predstavitev oblačilne podobe pokrajine ali države gostiteljice, ki se odraža predvsem skozi narodne noše. Vsak od partnerjev ima naloge predstaviti in dokumentirati čim več različnih narodnih noš. Na drugem projektnem srečanju v Šmartnem pri Litiji je bilo ponosno predstavljenih več kot 20 raznolikih moških in ženskih kostumov ter narodnih noš Slovenije. Večina noš je bilo predstavljenih s strani plesalcev KUD FS Javorje. Ga. Ida Dolšek pa je skozi predavanje predstavila nošo Litijskega hribovja in »špinerbala« nekoč gala plesa predilcev v Litiji.

Utrinki zabeleženi v objektivu

Narodne noše so oživele s pomočjo fotografskega objektiva priznanega umetnika Davida Botona iz Romunije. Kot avtor izjemne zbirke več kot 1.000 različnih noš iz celega sveta, je fotografiranih udeležencev v narodnih nošah zarisal v zgodovino in trenutek, ki bo trajal večno.

S tem srečanjem smo se dotaknili src in ustvarili neprecenljivo vez med kulturami. Projekt EUROFOLK je postal simbol povezovanja in trajnega spoštovanja do kulturnih zakladov, ki nam povezujejo preteklost, sedanjost in prihodnost.


Projekt je financiran s sredstvi Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so izključno avtorjeva in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli pomoč.