Domov | O nas | O društvu

O društvu

Čebelarjenje v okolici Črnega grabna ima pomembno zgodovinsko vrednost. Prvo organizirano povezovanje čebelarjev sega v leto 1919, ko je delovala čebelarska podružnica Krtina za sodni okraj Brdo. Nekaj desetletji kasneje (1945) je bila ustanovljena Čebelarska družina Lukovica in nato Čebelarsko društvo Lukovica, ki trenutno šteje 70 članov.


Društveni čebelnjak

Društvo deluje v dobrobit svojih članov, katerega prioriteta, v smislu povezovanja in druženja članov ostaja nespremenjena, kar zagotavlja uspešno ter napredno delovanje društva. Svojim članom nudimo strokovna izobraževanja v obliki vsakoletnih predavanj, ki jih organizira društvo. Razvijajo se mesečni debatni večeri, ki se tematsko razlikujejo in nudijo pomemben vir znanja ter deljenja izkušenj med člani. Ker pa se čebelarji radi zgledujemo po svojih ljubljenkah – marljivih čebelicah, se udeležimo vsakoletne delovne akcije in uredimo društven čebelnjak z okolico na Brdu pri Lukovici. Tradicionalne so tudi ekskurzije, ki so strokovno in zabavno naravnane in vsako leto dobro obiskane. Ponovno deluje šolski čebelarski krožek na matični Osnovni šoli Janka Kersnika, ki mladim razkriva lepote čebelarstva. V letu 2008 je bilo naše društvo tudi soorganizator tradicionalne čebelarske prireditve »6. Čebelarski praznik Slovenije«, na kateri je bilo prisotno veliko število gostov iz celotne Slovenije.

Leto 2009 je bilo za člane prav posebno leto. Praznovali smo 90 letnico organiziranega čebelarstva, kar smo obeležili s kulturno prireditvijo in v sklopu prireditve častno odkrili spominski ploščo v opomin na začetek organiziranega čebelarstva pred 90-im leti.

Čebelarsko društvo Lukovica bo tudi v prihodnosti nudilo članom ugodnosti in aktivnosti, ki jih bodo lahko koristili. Tako bo vsak po svojih zmožnostih doprinesel pomemben del k uspešnemu delovanju društva.