Domov | Zgodilo se je | Salamiada 2007

Salamiada 2007

Pravijo, da je dobro, če se kaj dogaja. Še bolje pa je, če se ob tem tudi kaj naučimo, pa pravimo v Govedorejskem društvu Stična zato smo 9.3.2007 v Temenici na Kmečkem turizmu Fajdiga organizirali salamiado. V oceno so naši člani prinesli domače salame, katere je ocenila strokovna komisija, ki jo je vodil prof. dr. Božidar Žlender, predstojnik katedre za meso in mesne izdelke Biotehniške fakultete v Ljubljani. V komisiji sta sodelovala tudi naša krajana, izkušena mesarja iz nekdanje Stiške mesarije, g. Zdravko Verčič in g. Lojze Ceglar. Postopek ocenjevanja je ob zagotovljeni anonimnosti potekal po uveljavljenih mednarodnih normativih. Ocenjuje se tako, da se od maksimalnega števila točk – 20 odvzema točke za posamezno pomanjkljivost. Najprej se oceni zunanji izgled cele salame, zatem pa se ta še prečno in vzdolžno prereže ter oceni pravo razmerje med mesom in slanino, strukturo prereza ter barvo, vonj in okus. Tako ostane izdelkom, ki so brez napake, 20 točk ali zlato priznanje, srebrno priznanje dobijo tisti, ki imajo eno do dve napaki, torej 19 ali 18 točkami, bronasto priznanje pa tisti s 17 in 16 točkami, torej z tremi ali štirimi napakami.


Komisija ocenjuje salame

V našem primeru smo imeli štiri izdelke ocenjene z 18 točkami, torej za srebrno priznanje, ostale pa so bile slabše ocenjene. Gotovo je bilo tudi v te vloženega veliko dobrega materiala in truda, vendar premalo znanja, da bi bil izdelek v ponos izdelovalcu. Po končanem ocenjevanju je prof. dr. Žlender pripravil predavanje o izdelavi suhih mesnin. Še posebno pozornost je namenil najpogostejšim napakam, zaradi katerih izdelek ni tak kot smo si ga želeli. Na koncu je odgovarjal še na posamezna konkretna vprašanja udeležencev. Ob tem predavanju smo se marsičesa naučili in mislim, da bo naslednje leto še manj slabo ocenjenih izdelkov, kar je tudi cilj naše pobude.
Ob koncu smo seveda razglasili še rezultate. Vsak udeleženec je dobil ocenjevalni list za svoj izdelek, na katerem so bile opisane napake in seveda število osvojenih točk. Gotovo so bili najbolj zadovoljni prvi štirje, ki so dobili oceno 18 točk, oziroma srebrno priznanje.


Zmagovalci Salamiade 2007: Novak Brane iz Šentpavla, Okorn Marta iz Pristave in  Nose Franci iz Mekinj

Po končanem uradnem delu smo ocenjene izdelke seveda poizkusili. Seveda so najprej pošle najbolje ocenjene salame, iz katerih je razviden strokovni pristop pri izdelavi ter trud in nega pri zorenju, kajti le to nam na koncu zagotovi dober izdelek. Pa se ob tej priložnosti spomnimo še veličine nekdaj tako ugledne stiške mesarije, ki je s svojimi izdelki zadovoljevala kupce po Sloveniji. Takrat, v 60. in 70. letih, je zaposlovala kar 70 delavcev, seveda z zunanjimi prodajalnami. Blagovna znamka Stiška salama se je takrat prijela, saj so jo izdelovali najboljši mojstri pod vodstvom vrhunskega strokovnjaka pokojnega g. Bubenička, ki je v Stično prišel iz Češke. Starejši se ga še dobro spomnijo, kako se je ob praznikih s sprehajalno palico in cilindrom ter v fraku sprehajal po Ivančni Gorici, zavedajoč se znanja in pomena, ki ga je takrat imel. Žal pa stiška mesarija takrat ni znala izkoristiti priložnosti za razvoj. Napačna strategija vodilnih je pripeljala do tega, da danes stiško salamo izdelujejo v Celju in v Škofji Loki, pa morda še kje, o mesariji v Stični pa ni več ne duha ne sluha. Prepričan pa sem, da je znanje ostalo pri ljudeh, domačinih, ki so takrat ustvarjali to blagovno znamko, kajti ti mojstri še danes ohranjajo posebnosti in specifičnosti stiške salame, saj so izdelali tudi letošnje zmagovalne salame.
Tisti pa, ki so potopili to perspektivo, za kraj in kmetijstvo tako pomembno firmo, sedaj iz drugih položajev prodajajo svoje usluge slovenskemu narodu.
Kaj hočemo, tako pač je.

Slike iz Salamiade 2007 si lahko ogledate TUKAJ.