Domov | Aktualno | ZBIRAMO STARE RECEPTE IZ ...

ZBIRAMO STARE RECEPTE IZ LOKALNEGA OKOLJA

Ob zbiranju smo spoznali, da so se nekatere jedi pojavljale tudi drugod. To velja za rudarske jedi.
Morda so jih pripravljali na drugačen način in je bilo pogojeno s ponudbo z domačega vrta.


Na zadnjem srečanju smo se, Vida Lukač, Milenka Petje, Milena Dimec, odločile za osnutek izbora jedi, ki ga bomo z recepti in navodili za pripravo objavili na spletu in v knjižni obliki.

Osnutek objavljamo:

JUHE IN ENOLONČNICE

Svinjska juha z ribano kašo
Šara
Fižolova enolončnica – jabolka s fižolom (s krhlji ali s čežano; s suhim fižol v zrnju ali mladim zrnjem (okus je popolnoma različen)
Tople kumare 1
Tople kumare 2
Zaroštan močnik


KROMPIRJEVE JEDI
Krompirjeva juha z ocvirki brez prežganja ali z mletim mesim ali krompirjeva kremna juha s kislo smetano
Grenadirmarš
Krompirjevi zrezki – krumatoč
Krompir v oblicah

MLEČNE JEDI
Mlečni močnik
Mlečni zdrobovi žličniki na mleku
Mlečni rezanci


KAŠA IN DRUGE JEDI
Prosena kaša s suhimi slivami (kuhana na vodi ali mleku)
Ajdovi štruklji s proseno kašo
Kaša s suhimi slivami (kuhana na vodi ali na mleku)
Pečena mlečna prosena kaša
Šmorn ( z uporabo vode ali mleka)


SLADICE
Sladka primorska polenta
Pečena jabolka – dve varianti
Ocvrti akacijevi cvetovi, bezgovi