Domov | O nas | Predstavitev Šmarskega ...

Predstavitev Šmarskega tamburaškega orkestra

Šmarska tamburaška skupina, ki se je kasneje razširila v orkester, je bila v okviru KUD FS Javorje ustanovljena leta 1983 in sicer za potrebe spremljave plesalcev folklorne skupine. V prvi zasedbi, ki jo je vodila Urška Meglič, je igralo okoli 10 članov. Kasneje sta tamburaše vodila še Marjan Janežič ml. in Janko Slimšek, od leta 2002 do decembra 2013 pa je orkester umetniško in dirigentsko vodila Helena Vidic, akademska glasbenica. Pod njenim vodstvom se je orkester razvil v enega najboljših slovenskih tamburaških orkestrov, kar potrjujejo odlični dosežki na državnih tekmovanjih. Leta 2008 smo prvič prejeli zlato priznanje in do danes ostajamo v vrhu slovenskega tamburaštva. Leta 2014 je dirigentsko palico prevzel Helenin brat Štefan Vidic.
Redno nastopamo v domačem kraju in okolici, pa tudi drugje po Sloveniji in drugih evropskih državah (Madžarska, Hrvaška, Bosna, Črna gora, Avstrija, Italija, Francija, Litva, Češka, Slovaška). V zadnjem času opravimo okoli 25 nastopov na leto. Skupaj z domačo folklorno skupino se udeležujemo tudi različnih mednarodnih folklornih festivalov.

Veliko pozornost posvečamo izobraževanju svojih članov, katerih število se vsako leto povečuje. Trenutno v njem aktivno sodeluje petindvajset tamburašev in sodimo med največje tamburaške orkestre v Sloveniji. Pogosto k izvedbi skladb povabimo glasbenike na flavti, violini, trobenti, bobnih, pa tudi vokaliste, ki popestrijo izvajane skladbe.

Ob 20. obletnici delovanja, leta 2003, smo posneli in izdali samostojno zgoščenko.
Ob 30. letnici delovanja v povojnem obdobju smo izvedli slavnostni koncert z naslovom Ne čakaj na maj.
V letu 2015 smo posneli CD, na katerem je deset avtorskih priredb znanih skladb.

Predsednica Kulturnega društva Tamburaški orkester Šmartno je Aleksandra Bratun, umetniški vodja orkestra pa Štefan Vidic.
Tamburaški orkester Šmartno pri Litiji se udeležuje območnih in državnih tamburaških srečanj,
z božičnimi pesmimi nastopimo v domači cerkvi in drugod,
sodelujemo na proslavah ob kulturnem prazniku, materinskem dnevu,
dnevu državnosti...
Pogosto popestrimo razna praznovanja,
vsako leto pripravimo dva celovečerna koncerta v domačem kraju in se udeležujemo raznih gostovanj.

Na željo mladoporočencev lahko z nastopom popestrimo tudi poročno slovesnost!