Domov | Aktualno | BILE SMO BRONASTE

BILE SMO BRONASTE

Bila je lepa sončna nedelja, ko smo se tri članice Društva, Nada Kokalj, Tamara Platovšek in Izabela Nograšek, udeležile 15. državnih ženskih kmečkih iger na Poljanah v Mirni Peči in osvojile tretje mesto.


Naša ekipa imenovana Cvetlice je bila ena od 18-ih prijavljenih ekip iz cele Slovenije. Najprej smo se okrepčale z domačimi dobrotami, ki so jih napekle gostiteljice Društva podeželskih žena Mirna Peč, potem pa nestrpno čakale pričetek tekmovanja. Ker je bil šotor pretesen za toliko ekip, smo se razdelile v dve skupini. Med tem, ko je prva skupina ekip tekmovala, smo druge gledale in se menile, kako bi igro čim bolje in čimprej izpeljale. Pri vseh igraj je bila pomembna hitrost, iznajdljivost, predvsem pa medsebojno sodelovanje tekmovalk v ekipi.

Ker nam korona še kar onemogoča normalno življenje, smo za prvo nalogo dobile izdelavo obrazne maske iz papirnatih prtičkov. Izdelava je bila enostavna, a piščalka je vseeno prehitro zapiskala. V nadaljevanju smo morale napeti možgančke in med seznamom in fotografijami prepoznati dosedanje kmetijske ministre. Sledilo je izdelovanje papirnatega satovja s čebelami in pa sestavljanje druge kitice slovite Slakove pesmi V dolini tihi. Pesem seveda vsi znamo, ko pa na mizo dobiš razrezane besede, vmes še nekaj vsiljenih besed, ki jih v pesmi ni, in ti harmonikar Nejc Barba igra pesem Čebelice, je naloga vse prej kot lahka.

V drugi krog smo se uvrstile kot pete. Prva naloga je bila, ob igranju harmonike in izpisanem seznamu določiti naslov pesmi in jo zapisati k pravemu ansamblu. Ja, možgančki so delali s polno paro. Sledilo je napihovanje balonov, ki smo jih povezale v grozd in izdelovanje kmetice leta iz različnih vrst zelenjave (krompir za glavo, bučka za telo, kumara za krilo, solata za predpasnik, peteršilj za lase, korenje za roke in klinčki za oči). Kot zadnja naloga je bila molža krave, sedele pa smo na stolčkih, ki jih je izdelal kar sam mirnopeški župan Andrej Kastelic.

Pokal smo si zaslužile v dodatni igri, ko smo se pomerile z ekipo Sovic iz Društva podeželskih žena in deklet Sveti Jurij ob Ščavnici. Našo Tamaro smo hitreje oblekle v kolesarja Primoža Rogliča in si tako zagotovile tretje mesto na državnih ženskih kmečkih igrah.

Bil je čudovito preživet nedeljski dan z obljubo, da se iger udeležimo tudi naslednje leto.

Nekaj slik si lahko ogledate tukaj.