Domov | Aktualno | MAJSKI IZLET V SLOVENSKO ...

MAJSKI IZLET V SLOVENSKO ISTRO S PRIMORJEM

V začetku meseca maja smo se odpravili na primorsko. Med potjo smo se seznanili s Krasom, katerega je naredil sam "hudič", Istro, ki je politično razdeljena na tri države in seveda Črnim Kalom, ki meji med Istro in Krasom.


Najprej smo se ustavili v Hrastovljah, kjer je Park avtohtonih rastlih in živali, ki deluje pod okriljem Društva Boškarin. Na območju 9 ha smo lahko videli istrskega boškarina, ki je simbol Istre, kozo pramenko, istrskega muša (osla) ter kranjsko čebelo sivko. Za vse te živali je značilno, da so na robu izumrtja. Med ogledom smo lahko okusili divje šparglje in si ogledali tudi nekaj divje rastočih rastlin, ki so značilne za to področje.

Pot smo nadaljevali v osrčje Istre do vinske fontane Merezige, kjer smo prejeli čudovit spominski kozarec s katerim smo pokušali vina iz lokalnih kleti in kleti Vinakoper.

Nato smo se zapeljali do Seče, kjer domuje majhna, a zelo zanimiva razstava kaktusov. Ogledali smo si več kot 1500 vrst kaktusov, najstarejši med njimi presegajo starost 50 let.

Izlet smo zaključili na izletniški kmetiji Giassi, ki se že nekaj rodov ukvarja z vrtninami, po osamosvojitvi pa so se opredelili na pridelavo kakijev in artičok. Lastnik Gianfranco je organizator vsakoletnega novembrskega praznika kakijev v Strunjanu. Izvedeli smo veliko zanimivosti o "hrani bogov" kakijih (tudi to, da kaki vanilija ne obstaja) in tudi o zdravilnih lastnostih artičok, ki se pobirajo v drugi polovici maja.

Dan smo zaključili na Turistični kmetiji Pri Malnarjevih, kjer so nas pogostili z zelo dobrim in okusnim poznim kosilom.

Za izlet se zahvaljujemo ga. Vesni iz agencije Solis in našemu zvestemu šoferju avtobusa Boštjanu.