Domov | Zgodilo se je | Srečanje članic društev ...

Srečanje članic društev podeželskih žena in deklet občin Litija in Šmartno pri Litiji na Polšniku

Bila je lepa sončna sobota 19. oktober, ko smo si članice vzele čas in se srečale v Gostilni Juvan na Polšniku. Ob dobri kavici, čaju, pecivu se nas je zbralo 30 žena in deklet iz Dole pri Litiji, Gabrovke, Litije in Polšnika.  

Predsednica DPŽD Polšnik Marinka Bevc je vse prav lepo pozdravila in predstavila kraj Polšnik. Nato smo pot nadaljevale do Velike Preske na domačijo Sedevčič, kjer nas je sprejel gospodar Srečko in nam prikazal luščenje pire na stroju, obnovljen leseni mlin, ki služi za mletje več vrst žit. Predstavil nam je pirino in ajdovo moko ter zglavnike iz pirinih luščin. Gospodinja Brigita nas je pogostila z odličnim pirinim kruhom in domačim dobrotam.

Sprehodile smo se do izvira reke Sopote, kjer nam je Breda Kos predstavila simbol treh klopi, treh občin Litije, Zagorja, Radeč,ki so jih postavili ob izviru. Na Veliki Preski je tudi ostanek bunkerja in leseni pločnik,ki nas je vodil do Mizarstva Kos, kjer nas je sprejela Breda Kos in povabila v Center za zunanjo ureditev. Predstavila je vizijo povezovanj, stalno razstavo dreves v galeriji, piščali, poslovno pot podjetja in nas pogostila.

Vrnile smo se v Gostilno Juvan, kjer so nas sprejele Ljudske pevke iz Polšnika, predstavitev embalaže za razne dobrote, govori povabljenih gostov: kmetijska svetovalka ga. Sonja Zidar Urbanija, podžupanja občine Litija ga. Lijana Lovše, predsednica Zveze kmetic Slovenije ga. Irena Ule in novinarka Kmečkega glasa ga. Barbara Remec. Sledilo je kosilo in družabno srečanje.

Za zaključek smo se sprehodile do romarske cerkve Lurške Matere Božje, kjer nas je sprejel župnik Andrej in nam opisal zgodovino cerkve. S pesmijo v cerkvi smo se poslovile z željo,da se kmalu srečamo.

Iskrena hvala družini Sedevčič, družini Kos, župniku Andreju, KSS Litija ga. Sonji Zidar Urbanija, članicam DPŽD Polšnik za pogostitev.

Slike s srečanja si lahko ogledate v galeriji.

Zapisala Predsednica DPŽD Polšnik
Marinka Bevc