Domov | Zgodilo se je | Izlet v Lesce in okolico

Izlet v Lesce in okolico

V soboto zjutraj se je pet članic DPŽD Polšnik, kljub vodi po cestah odpravilo proti Zagorju, kjer nas je čakal avtobus. Peljale smo se na srečanje kmetic Slovenije v sodelovanju z društvi Gorenjske regije v Lesce. Med potjo smo pobirali še članice drugih društev in ob pol devetih že prispeli na cilj, v Sadovnjak Resje.


Tam smo se najprej prijavile degustirale pecivo in se razdelili v dve skupini. Naša skupina si je najprej odpeljala ogledat staro mestno jedro v Radovljici. Sprehodili smo se ob edinem ohranjenem mestnem jarku v Sloveniji. Sprehodili smo se ob vratih srednjeveškega vrta, si ogledali prenovljeno rojstno hišo dramatika Antona Tomaža Linharta, se ustavili pri spomeniku Josipine Hočevarjeve in si ogledali poročno dvorano v Radovljiški graščini.


Z veseljem smo vstopile tudi v cerkev sv. Petra, katere župnik je Andrej Župan. Zakaj je on tako pomemben za nas? Ker je pred nekaj leti bil župnik na Polšniku. Seveda se je spomnil naših sladkih dobrot in članic, ki jih je poročil.


Prava popestritev tega deževnega dne nam je bil obisk Lectarske delavnice, kjer izdelujejo lectarska srca na tradicionalni način. Lectarka nam je pokazala, kako srca okrašuje, ogledale pa smo si tudi stare modelčke in izdelke iz lecta. Imele smo možnost nabave izdelkov in okrasitev po izbiri.


Po ogledu smo se vrnili v Sadovnjak Resje, kjer nam je ga. Tatjana Zupan opisala obdelavo sadovnjaka in pridelavo jabolk in ostalega sadja. Obdelujejo 30 ha, od tega je 27 ha jablan, ostalo pa so hruške in slive ter nekaj orehov. Na leto pridelajo okoli 550 ton kakovostnih jabolk različnih sort. Ogledale smo si skladišče, sortirnico in tudi sam »diskont«, kjer smo si lahko jabolka kupile po ugodnih cenah.


Povabljene smo bile pred KGZ Sava z.o.o. v Lescah, kjer smo si ogledale prelepo razstavo ročnih del društev gornje Gorenjske, razstavo fotografij g. Ivana Šenvetra ter Čebelarski muzej. Tam nam je bila na kratko predstavljena metoda priprave medu, ogledale pa smo si tudi čebelnjak in prostor za apiterapijo. Ogledale smo si tudi kratek film in okusile več različnih vrst medu. V trgovini pa smo lahko kupile te izdelke. Če je katera želela, pa je lahko smuknila še v trgovino Gorenjka, kjer je lahko kupila nekaj sladkih izdelkov po zelo ugodni ceni.

 
 
Pred KGZ Sava smo imele degustacijo praženega krompirja, prav tako pa nas je tam čakalo tudi okusno kosilo.


Na koncu smo se udeležile otvoritve novo zgrajenega hleva KGZ Sava z.o.o. na posestvu Poljče.
 

Polne novih vtisov smo se v poznih popoldanskih urah vrnile domov.

Ostale slike si oglejte v galeriji.