Domov | Zgodilo se je | Srečanje društev ...

Srečanje društev podeželskih žena, deklet in kmetic občine Litija in Šmartno pri Litiji

V soboto smo se z veseljem odzvale na povabilo Društva kmetic Litija in Šmartno pri Litiji in KGZ Ljubljana in se v Litiji srečale z ostalimi članicami društev podeželskih žena in deklet ter kmetic občin Litija, Šmartno pri Litiji.


Po uvodnem pozdravu ga. Sonje Zidar Urbanija in predsednice Društva kmetic Litija in Šmatrno pri Litiji ter novemu župniku Litije, smo si ogledale notranjost cerkve sv. Nikolaja v Litiji. Tam so 8. decembra 2013 blagoslovili mozaik Jezusove spremenitve na gori. Ta mozaik se nahaja na steni prezbiterija. Kljub temu, da ima Litija zelo kratko zgodovino, je ta mozaik res vreden ogleda.
 

Nato smo se odpeljale na ogled dobre prakse na kmetijo Pr´Kajet, v Veliki Kostrevnici. Na tej ekološki kmetiji se ukvarjajo z vzrejo ovac, ki jim popase zelo strm breg. Le nekaj let nazaj so začeli in nasadili ameriške borovnice. Imajo preko 1000 sadik in ves pridelek prodajo na kmetiji. Poleg tega imajo tudi sončno elektrarno, ki jim bo v naslednjem letu že prinašala dobiček. Novost na kmetiji je hiperbarična komora, za katero g. Zaman trdi, da zdravi in lajša bolečine. Trenutno so še v fazi urejanja papirjev in bo v naslednjih dneh že pripravljena za splošno uporabo.
 

Pot nas je naprej vodila v gostilno Pri Rozi, kjer je sledil pozdrav povabljenih gostov in kulturni program, za katerega je poskrbel Nejc Urbanija na harmoniki, ga. Sonja Zidar Urbanija pa je lepo povezovala glasbo in govore povabljenih ter poskrbela za prijetno vzdušje. Najprej nas je pozdravila naša svetovalka KSS Litije ga. Sonja Zidar Urbanija, sledila ji je predsednica Društva kmetic Litija in Šmartno pri Litiji ga. Janka Menegalija, župan občine Šmartno pri Litiji g. Milan Izlakar, podžupanja občine Litija ga. Lijana Lovše in na koncu predsednica Zveze kmetic Slovenije ga. Irena Ule. Ga. Irena nam je predstavila kako se je soočala s težavami, ki so jih imeli, ko so se odločali za dopolnilno dejavnost na kmetiji. Po vseh težavah pa jim je uspelo in sedaj uspešno tržijo svoje izdelke:  jogurt, skuto, namaze, sire, sirotko in jajca na domu, v trgovini, tržnici v Zagorju in v Trbovljah. Začeli pa so z mlekomatom v Zagorju.
 

Sledilo je zelo okusno kosilo z bučno in govejo juho, na koncu smo se posladkale z odličnimi dobrotami, ki so jih pripravile članice Društva kmetic Litije in Šmartno pri Litiji.

Po okusnem kosilu smo se podale še na domačijo Pivec, kjer nas je v posebni obleki, ki nas je spominjala na teto Pehto, prisrčno dočakala zeliščarka Jožica Bajc Pivec. Najprej smo poskusile njen čaj in okusne piškote z zelišči. Nato nas je popeljala skozi svojo delavnico, kjer organizira delavnice in shranjuje svoja zelišča ter izdelke iz le-teh. Poseben doprinos h kmetiji je vinska klet, ki svojo zgodbo opisuje na stropu same kleti. Vsak cegelček oz. kamenček je ročno delo njenega moža, ki je s svojimi spretnimi rokami ustvaril hišo vredno ogleda.
 

Nato pa smo se z ga. Joži odpravile še na vrt, kjer nam je naštela vsa svoja zelišča. Trudila se je tudi odgovoriti na vsa naša vprašanja. Nekatere smo dobile tudi seme za vrtni regrat in komaj že čakamo na pomlad, da jih posejemo. Ker nas je ga. Joži tako prevzela, smo se dogovorile za delavnico, ki jo bo imela v mesecu novembru za članice DPŽD Polšnik. (Ga. Joži objavlja svoje prispevke na blogu, lahko pa jo spremljate tudi preko FB).
 

Slike z srečanja si lahko ogledate v galeriji.