Domov | Zgodilo se je | Jedi naših babic na malo ...

Jedi naših babic na malo drugačen način

Članice DPŽD Polšnik smo imele v sredo 11.02. 2015 kuharski tečaj starih jedi naših babic na sodobnejši način priprave okusnih jedi in pogostitev gostov. Tako so naše brbončice presenečeno ugotovile, da so zelo dobre jedi iz ješprenja, ajde, prosene kaše in kislega zelja.


Februarja smo se članice dobile na prvem letošnjem kuharskem tečaju. Ga. Darja Povše iz Gostilne Pustov mlin nas je prijazno sprejela in z veseljem predala nekaj zelo okusnih jedi, ki so jih pripravljale naše babice. A vendarle je recepte priredila sodobnim gospodinjam. Avtorici tega prispevka so bile najbolj všeč ocvrto kislo zelje in kruhov sladoled. Kaj to je, pa v nadaljevanju.

Med pripravo sestavin za ostale jedi smo se posladkali z domačim čokoladnim namazom oz. njenim nadomestkom. Kdo bi si mislil, da je ajdova kaša, ki so jo včasih toliko pojedli, dobra tudi s čokolado in orehi?

Ga. Darja nam je najprej predstavila pripravo sladic, ki so preproste za pripravo in predstavljajo hladno osvežitev v toplih dneh, ki prihajajo. Skutina strjenke s proseno kašo in suhim sadjem in ržena zmrzlina s kavno omako (t.i. kruhov sladoled) sta top sladici za popestritev jedilnika.

















Jed, ki nam jo je ga. Darja pripravila iz ješprenja, so mesne palčke z ješprenjčkovo solato z rdečo peso.


 
Iz ajde so bili pripravljeni ocvrti ajdovi žganci z omako iz kislega zelja ….


ajdova kaša z gobicami, prekajeno klobaso in čemažem …


ter ajdov blin s prekajeno postrvjo in zeliščno kislo smetano.


Iz prosene kaše je bil narejen narastek s sadjem in oreščki.


Kot je bilo že zgoraj omenjeno, so na vrsto prišle tudi ocvrte kroglice s kislim zeljem, t. i. ocvrto kislo zelje.


Na tem tečaju smo bile vse po vrsti zelo prijetno presenečene, kako je lahko na čisto enostaven način neko staro tradicionalno jed pripraviti v novi, bolj sodobni obliki. Menim, da bi take jedi z veseljem jedli tudi otroci.

Recepte je pripravila in zbrala ga. Darja Povše, prepisala in oblikovala pa jih je naša najmlajša članica društva, Barbara Bučar.

Na tej povezavi so zbrani vsi recepti s tečaja.

                                                                                                                                                           avtorica: Izabela Nograšek