Domov | Zgodilo se je | AKTIVNO ZIMOVANJE V STRUNJANU

AKTIVNO ZIMOVANJE V STRUNJANU

Bila je sreda 17.01.2018 zjutraj, ko smo se članice Društva podeželskih žena in deklet Polšnik odpravljale proti Litiji na avtobusno postajo, kjer smo čakale avtobus za Strunjan. Vsako leto se udeležujemo aktivnega zimovanja v Strunjanu, ki ga Zveza kmetic Slovenije organizira za vse članice društev, ki so  včlanjena v Zvezo Kmetic Slovenje. Letos je bilo to srečanje že deseto po vrsti v Strunjanu v organizaciji ZKS.

Zbralo se nas je osem članic našega društva. Pridružile so se nam še članice iz Litije. Dočakale smo avtobus, ki je pripeljal iz smeri Portorož, Trojane, Izlake, Litija. Udobno smo se posedle na avtobus in pozdravile članice na avtobusu iz Izlak. Peljali smo se do Ljubljane, kjer so nas čakale še članice Kamnik Komenda in ostale…Pot smo nadaljevali proti morju in imeli smo en postanek za kavico in ostalo, kar je bilo potrebno.

Prispele smo v Strunjan, zdravilišče Krka hotel Svoboda, kjer nas je ga. Barbara Šmon prav lepo sprejela in pozdravila že na avtobusu in nam zaželela prijetno bivanje pri njih. Odpravile smo se v hotel, uredile prijave, prejele ključe od sob in mirno ob kavici počakale na proste sobe. Ko smo se namestile po sobah, uredile bivanje, prebrale ponudbe hotela in uživale. Zbrale smo se v seminarski dvorani, kjer smo imele dobrodošlico z animatorko ga. Tatjano Kuhar, ki nam je predstavila Program  družabnega dogajanja in rekreacije za vse dni druženja na morju. Ogledale smo si filmček o kakiju in staro istrsko hišo. Sledil je spoznavni večer obeh skupin Metlike in Zveze kmetic Slovenije. Pozdravila nas je Predsednica ZKS ga. Irena Ule in  Predsednica Društva kmečkih žena Bela krajina ga. Marija Škof. Potem smo se predstavljale članice iz katerih krajev prihajamo, prepevale smo pesmi , pripovedovale so smešne vice in se zabavale. Vesele smo se odpravile na večerjo in po večerji smo se lahko ogledale umetniško oblikovanje stekla, ki ga je praktično prikazal nadarjeni izolski umetnik g. Matjaž Bornšek in poslušale glasbo. To je bil prvi dan in sledil je počitek.

Naslednji dan četrtek vsaka članica se je sama razporedila urnik kopanja med vsemi ponudbami, ki so nam jih pripravili. Tako smo se članice DPŽD Polšnik odločile za zajtrk in večerjo, ker je vmes tudi več časa za kopanje, druženje, sprehode in druge dejavnosti. Imele smo predavanje za zdravje in praktični prikaz » Resnice in zmote o  prihrani pri osteoporozi, ki ga je izvajal dietičar in kuhar g. Željko Kofjač. Sledil je zbor pred hotelom, kjer nas je animatorka popeljala na sprehod po zanimivih kotičkih Strunjana do kmetije Franka Glassi, kjer so poskrbeli za KAKI PARTY in pogostili s pravo istrsko marendo, sladico iz kakija in predstavili zanimivosti o kakiju. V večernih urah se je predstavljal g. Božo Stepančič s posebno kvalitetnimi domačimi izdelki refošk z zlato medaljo v Merezigah, refoškov liker, malvazjio, medeno žganje in več vrst medu. Izdelki prihajajo iz neokrnjene narave slovenske Istre, z nadmorske višine 426 m, kjer se nahaja vasica Reparac, blizu Pregare čisto na meji s Hrvaško. Po večerji smo se do solz nasmejale gledališki komediji » Sreča iz Salamonovega oglasnika«, ki so jo izvedli člani KD Dekani v hotelski avli.

V petek zjutraj smo odšle do obale, kjer smo imele sprostitveno poživljajoče vaje ob morju z ga. Barbaro. Predvsem smo predihavale vranico in pokazala nam je pet protistresnih masaž za hitro osvežitev telesa. To so: masaža križa, masaža ledvic, pospešitev naravnih pretokov v telesu, otresanje nevidne teže, sprostitev glave, oči in srca. V dopoldanskem času smo imele še predavanje v seminarski dvorani inštruktorja telesne vadbe g. Janeza Kolariča »Kako pomagati svoji hrbtenici«. V večernih urah smo imele predstavitev naravne in bio kozmetike iz smilja( mazila za obraz, ustnice, masažna olja, moška mazila po britju) z ga. Sonjo Vavken. Po večerji je sledil večer Argentinskega tanga, kjer smo imele možnost, da nas naučijo nekaj osnovnih korakov. Nekaj se jih je preizkusilo z odličnimi plesalci več vrst plesa. Bil je res lep večer polno plesa.

Prišla je sobota, zopet sprostitveno poživljajoče vaje ob morju z ga. Barbaro Šmon. V popoldanskem času pa smo imele urico modrosti, druženja in izdelavo kreme z ga. Darjo Rojec v seminarski dvorani. Sledila je delavnica izdelave belokranjske pogače, ki jo je Predsednica ga. Marija Škof s svojimi članicami Bele krajine, res zelo lepo izvedla, bilo je okusno in poučno. Po večerji je bila v hotelski avli Istrska tržnica, pokušina in prodaja domačih oljk v slanici, hladno stiskanega oljčnega olja. Predstavitev je izvajal univ.dipl.ing. agronomije g. Jernej Brec. Večer smo nadaljevali ob glasbi za ples.

Nastopil je zadnji dan našega druženja nedelja, zjutraj pred zajtrkom smo se zbrale v bazenu telovadile in plavale. Odšle smo na pozni zajtrk in potem pospravit sobe do 11h. Kovčke smo odložile v avli hotela do odhoda avtobusa in se odpravile na sprehod ob obali, kjer je bilo ogromno sprehajalcev na obali ob toplem sončku. Ob 13h smo imele odhod avtobusa proti domu. Takole zgleda naše srečanje, spoznavanje in res lepe izkušnje, pridobimo prijateljstva, se zmenimo za kakšne ekskurzije in komaj čakamo naslednjega leta, da se zopet srečamo. Hvala Predsednici ga. Ireni Ule za organizacijo zimovanja, povezovanja med društvi in seveda prijaznemu osebju v hotelu Svoboda.

Zapisala: Marinka Bevc