Domov | Zgodilo se je | 18.KMEČKI DAN DRUŠTVA ...

18.KMEČKI DAN DRUŠTVA PODEŽELSKIH ŽENA IN DEKLET POLŠNIK

Naša  tradicionalna prireditev  KMEČKI DAN je bila v soboto, 21. julija  2018 na kmetiji SREČKO SEDEVČIČ, po domače Pr' KOSTAJ, Velika Preska 9, 1272 Polšnik. Leto hitro mine tako smo se letos zbrali že na 18. kmečkem dnevu, kjer so nas lepo sprejeli in odstopili prijeten prostor za prireditev v čudovitem podeželskem okolju kmetije Sedevčič. 

Kmetija je na nadmorski višini 800 m in imajo skupaj 24 hektarjev zemlje. Ukvarjajo se z govedorejo, imajo krave dojilje, bikce in teličke, ki se pasejo od pomladi do jeseni. Za lastno uporabo redijo tudi prašiče, kokoši in piščance. Na kmetiji še sejejo pšenico, rž, ječmen in piro. To vse zmeljejo v domačem mlinu. V katerem dobijo kvalitetno pirino, pšenično in rženo moko. V mlinu se lušči tudi ječmen iz katerega dobimo ješprenj. Ker pa se na kmetiji Sedevčič dopolnilno ukvarjajo z luščenjem in mletjem žit, smo za letošnjo prireditev hitro dobile idejo za naslov 18. Kmečkega dne » Od zrnja do moke mlin melje in melje…!« Na začetku programa sem vse prav lepo pozdravila in dala besedo gospodarju Srečku, ki je tudi sam pozdravil obiskovalce in jim zaželel lepo popoldne na njihovi kmetiji.

Najprej sem predstavila vseh sedemnajst kmečkih dnevu za vsa leta nazaj: kakšen je bil naslov prireditve, na kateri kmetiji so nas sprejeli in kateri ansambel nas je zabaval. Sledila so nagradna vprašanja in obiskovalci so dobro poslušali in pravilno odgovorili na vprašanja. Po tej predstavitvi nam je malo ponagajal dež, poiskali smo streho, ki je ni manjkalo. Ansambel GROM je vmes zaigral nekaj skladb in posijalo je sonce. Nadaljevali smo z našim programom veselo naprej in hvala obiskovalcem, da se niso ustrašili nevihte in veselo počakali pod streho sonce.

 

Sledil je prikaz čiščenja zrnja pšenice za v mlin. To so Romana in Agi prav lepo prikazale kot mati in hči kako se očisti zrnje na rešetu in ga natresle v vrečo. To vrečo zrnja je morala hči na hrbtu odnesti h gospodarju v mlin, kjer jo je že čakal gospodar Srečko. Res je težko nesla vrečo, vmes ni manjkalo smeha in humorja pozdravljala je obiskovalce.


Prišla je do mlina in gospodar Srečko jo je lepo sprejel in je že imel pripravljeno vrečo za menjavo pšenice, merico otrobov in zelo malo moke. Na rame ji je naložil vrečo, na kateri je pisalo: » Če kokoška se otrobov veseli, pa mokca gospodinjo žalosti!« Naredila je zelo slabo menjavo za žito, ampak tega ni vedela, kaj ji je ušpičil gospodar. Huda ura je bila doma, ko mati ni imela dovolj moke, da bi spekla kruh.

                               


Na naslednji točki sta Janja in Dani kuhale odličen ričet iz domačega ješprenja oluščenega v gospodarjevem mlinu. Tončka in Anica pa sta bili mentorici pri pripravi kruha obiskovalcema, ki sta se takoj javila in  pogumno lotila dela. Najprej sta poskrbela za higieno, zavezala predpasnika in po navodilih mentoric zamesila odlični kruh. Naredila male štručke in dala vzhajati. Gospodinja Brigita je poskrbela za vzhajane štručke in jih lepo spekla, katere smo razdelili med obiskovalce.

 


 

Romana je poskrbela za odlične palačinke z domačimi marmeladami.

Zelo zanimiva točka gospodarja Srečka je bila  hoja s hoduljami in tudi njegova izdelava štiri parov hodulj. Gledalci so zelo hitro osvojili hojo na hoduljah in prehodili pot za nagrado. Največ veselja pa so imeli otroci, ki so vztrajno se učili hoditi na hoduljah in bili zelo uspešni.  Na stojnici se je predstavljala Pavla Rozina, Zeliščarska kmetija pr` Janez z izdelki in odličnim čajem.

Sledile so besede povabljenih gostov: podžupanja Občine Litija ga. Lijana Lovše, predstavnica  Zveze kmetic
Slovenije ga. Milka Debeljak, podpredsednik Krajevne skupnosti Polšnik g. Marjan Mušič, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Polšnik g. Darko Povše,  podpredsednik Turističnega društva Polšnik g. Jože Kos in podpredsednik Kulturnega društva Pavle Voje Polšnik g. Anton Korimšek.
Hvala za pohvale, lepe želje, pozornost in spodbudne besede za naprej.

Pripravile smo bogato razstavo domačih dobrot, ki je bila vredna ogleda in mnogim prinesla bogate nagrade. Presenečenje prireditve je bila torta, ki je razveselila srečnega obiskovalca. Na koncu smo podelile zahvalo kmetiji Sedevčič za izkazano gostoljubje in vsestransko pomoč pri izvedbi prireditve. Zabavo smo nadaljevali pozno v noč ob dobri družbi in zvokih ansambla GROM.