Domov | Aktualno | Glog, Šipek, Omela

Glog, Šipek, Omela

Šipek in Glog sta naša stara znanca, Belo omelo pa smo uvrstili na naš seznam zdravilnih zelišč letos.
Uporabljamo jo v čajnih mešanicah in kot samostojno zelišče.Glog:
niža krvni pritisk
zdravi grlo in dlesni
preprečuje nespečnost
krepi srce
izboljšuje prekrvavitev

Šipek:
Šipek je eden najboljših naravnih in lahko dostopnih virov vitamina C. Telesu pomaga, da se brani pred okužbami. Je izvrstno spomladansko krepčilo, ki pomaga pri splošni telesni izčrpanosti.

Bela omela:
Bela omela je čudežno zdravilo, ki so ga poznali že v daljni preteklosti. Za njegovo rabo pa potrebujete kar nekaj znanja.

Je zimzelena grmičasta zajedalka, ki raste na vejah listnatega drevja. Steblo je okroglo, golo, členjeno in se 2 do 3-krat cepi v dve veji. Te so zelene, le spodaj rjavkaste, na koncu nosijo po dva nasprotna, zelena, usnjata, suličasta ali ovalna, okrog 6 cm dolga celoroba lista z vzporednimi žilami. Rastlina je dvodomna, moški in ženski cvetovi domujejo ločeno. Oboji so zeleni, komaj opazni, po 3 do 6 jih poganja brez pecljev tesno skupaj iz vejičnega razpotja, v ženskih grmičih pa dozorijo v bele, prosojne, okrogle, 10 mm debele jagode, z enim semenom v sladkem in židkem soku.
Plodovi Bele omele znižujejo krvni tlak, saj vsebujejo različne sestavine: acetilholin, histamin, gama-aminomaslena kislina, tiramin in flavoni, a točna narava učinka ni jasna. Poročajo sicer, da omenjene učinkovine zavrejo vazomotorni center v podaljšani hrbtenjači, prav tako pa se omenja, da je učinek reflektornega značaja in se zato uravna tako zvečan kot zmanjšan tlak. Proučevali so tudi hipotenzivne lastnosti bele omele glede na njenega drevesnega gostitelja - najbolj zmanjša tlak omela, ki se gosti na vrbi.