Domov | Dejavnosti | Sekcija za promocijo in ...

Sekcija za promocijo in razvoj vsebin Vegove poti


Sekcija za promocijo in razvoj vsebin Vegove poti se ukvarja predvsem z nadaljnjim razvojem in dodajanjem vsebin o življenju in delu Barona Jurija Vege, predvsem s pomočjo video in multimedijske podpore ter uporabo QR in radijskih kod. Poleg tega skrbI za trajnostni razvoj obstoječih in izgradnjo novih turističnih projektov na območju TD Dolsko.

VEGOVA POT - učna pot
Vodi po krajih, kjer je Jurij preživljal otroštvo. Konča se v hribovski vasi Zagorica, kjer se je rodil leta 1754. Do Jurijeve rojstne vasi Zagorica vodita poti iz dveh različnih smeri (Moravče ali Dolsko).

Smer Dolsko - Zagorica (1,5 ure)
Pot se prične v Dolskem pri kulturnem domu. Pelje nas mimo Žerjavovega gradu in cerkve Sv. Helene. Vzpon, ki traja dobro uro, poteka večinoma po gozdu, stopimo pa tudi na vaški kolovoz, ki je obdan s starimi jablanami in hruškami. Na vrhu pobočja so posamezne razgledne točke, ki ponujajo pogled na Ljubljansko kotlino, Kamniško Savinjske Alpe in Karavanke. Pot nadaljujemo do stare kapelice, kjer je odcep proti Vrhu pri Dolskem. Tam zavijemo desno proti vzhodu. Po nekaj korakih se spustimo do glavne ceste, ki vodi naprej v Zagorico. Od tu je do domačije le še kratka pot. Na domačiji, kjer še danes živijo potomci znamenitega barona, si lahko ogledamo Vegovo spominsko sobo in stalno razstavo.


Kulturna dediščina ob poti:

- Cerkev sv. Helene
- Žerjavov grad
- Cerkev sv. Agate
- Cerkev sv. Križa
- Vegova domačija 

(s klikom se odpre druga internetna stran)

Možnosti za okrepčilo:
- Turistična kmetija Pr’ Krač v Dolskem
- Gostilna Žerjavica v Dolskem
- Vegov hram v Dolskem

S klikom na povezavo se odpre nova stran.

Vegova pot