Domov | Dejavnosti | Učni programi

Učni programi

PASTIRCI

Predstavitev poklica pastirja se odvija na Eko kmetiji Bancerle v Jablaniškem Potoku.

Učna pot je primerna za šolarje v prvi triadi, kot tudi za družinski nedeljski izlet. Otroci, ki se podajo na pot, naj bodo primerno obuti in oblečeni (pohodni čevlji, anorak, nahrbtnik), saj jih čaka dobra ura hoje po gozdni poti.

Pot se začne v Zg. Jablanici pri gasilskem domu, kjer se otrokom razdelijo učne knjige, palice in brocaki – pastirske torbice. Po gozdni poti se sprehodijo do črede ovac, kjer jih sprejme pastir. Med potjo spoznavajo zdravilne rastline, jih naberejo in nato vložijo v učne knjige. Pastir jim predstavi svoje življenje, pripoveduje zgodbice ter jim postavi kako nalogo, ki jo morajo rešiti. Ker pa se počasi že oglasijo želodčki, sledi pastirska malica – otroci si sami spečejo hrenovke nad žerjavico. Ko so otroci siti, se jim predstavijo izdelki, ki se jih pridobi iz ovčje volne. Da pa je veselo, otroci prepevajo pastirske pesmi, igrajo se pastirske igre.

Namen te učne poti je, da se spozna poklic in življenje pastirja, da spoznamo, da je človek sestavni del narave. Otroci na tej učni poti razvijajo spretnosti, se naučijo primerjati, razvrščati urejati in zapisovati podatke. Spoznajo, da je okoli njih veliko zdravilnih rastlin in tudi kako jih uporabiti, kateri čajček skuhati, ko boli trebuh. Na poti jim skušami pokazati, da so tudi oni odgovorni za čisto naravo in okolje ter skušamo spodbuditi njihov interes za varovanje narave.
 
Kontakt : Eko kmetija Bancerl, Jablaniški potok 1, 1275 Šmartno pri Litiji; email: franc.mozina@gmail.com ; gsm: 041 611 245