Domov | Koledar dogodkov | Izobraževanje ...

Izobraževanje medgeneracijski prenos ali "Jaz pa že ne bom kot moja mama!"

30. januar 2020, ob 17.30 uri
Kraj dogodka: Študentski kampus, Ljubljana

Tipičen stavek, ki ga velikokrat slišimo ali izgovorimo, je: »Nikoli ne bom kot moja mama/oče.« ali »Ne bom ponavljal istih napak.« Skozi življenje ugotovimo, da smo se vsaj nekajkrat zelo najedli zarečenega kruha. Velikokrat namreč odločitve o tem, da ne bomo enaki svojim staršem, ne moremo sprejeti kar na racionalni ravni, ne da bi ozavestili, od kod to pravzaprav prihaja in na kakšen način nas je zaznamovalo.
Kaj so skrite sile medgeneracijskega prenosa, katerim ni mogoče kar tako uiti?

Da bi lažje razumeli nezavedne mehanizme, ki nas vodijo v odnosih, moramo najprej razumeti, kdo smo oz. kakšno družinsko dediščino nosimo s seboj. Ob tem nas velikokrat preseneti dejstvo, da včasih odkrijemo prepričanja in vzorce, ki so se zasidrali v nas in vanje globoko verjamemo kljub temu, da jih sami nismo nikoli izkusili, temveč smo jih nekritično ''posvojili'' iz izkušenj naših staršev oz. najbližjih. Na predavanju bomo polemizirali o medgeneracijskem prenosu v partnerskem odnosu, družini in družbi. Hkrati bomo podali nekaj učinkovitih smernic, kako se spopasti s strahovi in utišati svojega notranjega kritika.

Okvirne teme, ki se jih bomo dotaknili:
- Moji vzorci in prepričanja. Vpliv družine in okolja name.
- Telo pomni vse, kar doživi. O telesnem (organskem) spominu in možganih, ki ta doživljanja procesirajo in shranjujejo.
- Medgeneracijski prenos doživljanj in dobrih/slabih dogodkov.
- ''Jaz pa že ne bom kot moja mama!'', pa vendar sem. Zakaj?
- Medgeneracijski prenos v partnerskem odnosu, družini in družbi.
- Strahovi in negativne misli ter kako se kot starš zavarujem pred stresom.
- Kako prepoznati ''podedovane'' vzorce pri sebi?

Izvajalka predavanja:

Martina Medved, mag. zak. in druž. štud. in specializantka zakonske in družinske terapije izvaja podporo posameznikom, parom in družinam preko tematskih predavanj, delavnic oz. podpornih preventivnih programov. Pri svojem delu se povezuje z javnimi službami, nevladnimi organizacijami, društvi in zavodi oz. inštituti v privatnem sektorju, v okviru katerih ponuja svoje vsebine. Podiplomski študij je zaključila na Univerzi v Ljubljani, izkušnje na področju dela z otroki, mladostniki, družinami in mladimi odraslimi pa pridobivala v obliki strokovnih praks doma in v tujini (Avstrija, Grčija, Filipini). Pri svojem delu se osredotoča na razvoj osebnostne, partnerske in družinske rasti, nudi pa tudi brezplačno in anonimno online svetovanje na spletni strani www.tvoj-nasvet.si, na kateri je ustvarila 1. strokovni blog o partnerstvu, družini in osebnostni rasti - Brlog nasvetov. Kot prostovoljka in strokovna sodelavka je delovala v naslednjih institucijah: Infopeka, Dnevni center za otroke in mladostnike Pika, MKC Maribor, SOS Children's Village, Svetovalno-terapevtski center za družine, pare in posameznike Maribor in Študijsko-raziskovalni center za družine.
Poleg tega, da piše članke in prireja predavanja za širšo javnost, je aktivna tudi na znanstveno-raziskovalnem področju, saj objavlja članke v strokovnih oz. znanstvenih revijah ter zbornikih. V jeseni 2019 bo pridobila naziv zakonska in družinska terapevtka - stažistka.


Predavanje bo 30. januarja 2020 ob 17.30 v Študentskem kampusu.
Prijave zbiramo na tej povezavi

Se vidimo! 

Predavanje je za starše brezplačno, zbirali pa bomo prostovoljne prispevke, s katerimi bomo pokrili stroške organizacije dogodka in jih vložili v razvoj projekta Super starš.